Őrült mindenevők - Rémes kínai kaják
Címlap / Őrület / Őrült mindenevők - Rémes kínai kaják

Őrült mindenevők - Rémes kínai kaják

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A kínaiak mindent megesznek, ami elrágható. A szélsőséges éhínségek olyan dolgok elfogyasztására is rávették őket, amiktől egy európai embernek feláll a szőr a hátán.  

Ilyen a különleges és nagyon nehezen elkészíthető halételük, melyet külömleges fu-gu szakácsok tudnak csak elkészíteni, és melynek mérge másodpercek alatt gyilkol, vagy a kígyókból, békákból, sőt kutyából készült ételek sokasága. Ám talán a legkülönlegesebb és leghíresebb fogások egyike a fecskefészek leves. Nem alkalmas erre bármely fecske fészke, csak egy - azóta a kihalás szélére sodort - fecskefaj által épített fészek való ezen furcsa célra. A kínaiak számára persze ez nem mindennapos csemege, csak különleges éttermekben szolgálják fel, és egy csésze ilyen leves ára meghaladhatja a 30 000 Ft-ot.

Kizárólag az Ázsia sziklás tengerpartjain élő szalangála fecske nyálával összetapasztott fészek a megfelelő, mely apró halakból, algából áll, ezért kiemelten magas a protein- és jódtartalma is. A sziklás falakhoz tapasztott, szűk csészére emlékeztető formájú fészkeket a hím madár hordja össze, olykor akár 35 éven keresztül.
A barlangokban fészkelő, 10-15 cm hosszú madarak háta sötétbarna vagy szürkés, olykor kékes vagy zöldes fénnyel irizál, hasuk világosabb. A többi sarlósfecskénél alacsonyabban, lassabban és csapongóbban repülnek.
A szalangánák megszilárdult nyálukból, olykor apró páfrány- és kéregdarabokat is beleépítve készítik csésze alakú fészküket, amelyet fákra, sziklaszirtekre, de leggyakrabban hegyvidéki vagy tengerparti barlangok belső falára ragasztanak. Ez az ínyencek által kedvelt fecskefészekleves alapanyaga.

A kínaiak mindent megpróbálnak nagyüzemi módszerekkel előállítani, így ezt is, áma  fecskék nem nagyon akarnak kötélnke állni és fogságban, mesterséges körülmények között fészket ratkni, hogy aztuán az ínyencek elvegyék lakásaikat.

A legenda szerint egy régi kínai császár akkora ínyenc volt, hogy az udvari szakácsnak tilos volt egy évben ugyanazt az ételt kétszer elkészítenie, máskülönben levágták a kezét. Egy nap az elkeseredett szakács egy Borneóról származó fecskefészket áruló férfival találkozott, aki rábeszélte, készítse el a csemegét az uralkodónak. A valóságban azonban lehetséges, hogy inkább a nyomor vihette rá az első ínyencet arra, hogy ilyen ételt főzzön. Kínában ennek a fogásnak több mint 400 féle elkészítési módját jegyezték már fel, húslevesben zöldségekkel és speciáliskínai fűszerekkel főzik puhára a fészek darabkáit.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6219 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x