Muzulmán istentisztelet – laptoppal!
Címlap / Őrület / Muzulmán istentisztelet – laptoppal!

Muzulmán istentisztelet – laptoppal!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

Külön bizottság tárgyalja egy szaúd-arábiai tartományban, hogy összeegyeztethető-e a vallás a modern tudománnyal. A kérdés kivételesen nem elvont filozófiai, hanem nagyon komoly gyakorlati probléma. 

Történt ugyanis, hogy a rendkívül gazdag, technikailag is fejlett, ám erősen ortodox iszlám országban egy mullah a mecsetben rendkívüli tettre szánta el magát, és fittyet hányva az évezredes szokásoknak, a legmodernebb technikát hívta segítségül aznapi beszédének és tanításának megtartásához. Egyszerűen elővette laptopját, és onnan kezdte felolvasni az otthon előre megírt szöveget. A hívek először szóhoz sem jutottak – na, nem a meghatódottságtól és a vallásos áhítattól.


Megdöbbenés és indulatok
A megdöbbenés olyan erős indulatokat váltott ki, hogy a két pártra szakadt hívők kis híján egymásnak, és a reformer mullahnak estek. A tradíciókat mindennél jobban tisztelő muzulmánok elképedtek a merész húzás láttán, és magukon kívül követelték, hogy a mecsetbe nem illő tárgyat, használójával együtt azonnal távolítsák el. Voltak azonban olyanok is, akik nem találtak kivetni valót abban, hogy egy modern eszközt használjon valaki akkor sem, ha az illető történetesen egy mullah, és napi munkájához, vagyis a mecsetben történő beszédhez és tanításhoz használja azt. A szabadabb gondolkodású híveknek sikerült némileg lecsillapítani szigorúbb társaikat, ám az aznapi Korán felolvasás és magyarázás elmaradt.


A két tábor azonnal az adott tartomány, Asir vallási vezetőjéhez, Abdullah al-Humeidhez fordult, hogy mondjon véleményt az ügyben. A szorult helyzetbe kerülő vezető nem mert egy személyben dönteni, annak ellenére, hogy iszlámmal és vallási ügyekkel megbízott, igen tanult és művelt, bírói jogkörrel is felruházott igazgatóról van szó. Mindössze annyit közölt, hogy a Koránban nem talált semmilyen utalást arra (már hogyan is találhatott volna…), hogy a modern eszközök használata ellenkezne az iszlám szemléletével. A reformer mullahot sem büntette meg, de végleges döntést csak egy vallási vezetőkből álló testület mondhat ki egy ilyen rendkívüli és mindeddig példa nélküli ügyben.

HarmoNet tipp: A világ legvékonyabb laptopja>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1168 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x