Kamcsatka, az embermentes Paradicsom
Címlap / Őrület / Kamcsatka, az embermentes Paradicsom

Kamcsatka, az embermentes Paradicsom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

A világ egyik legszebb, legtisztább, legérintetlenebb vadonja. Évtizedek munkája során sikerült egy részét embermentes övezetnek nyilvánítani. 

A Kamcsatka félsziget egy természeti csoda.
A hatalmas félsziget egyedülálló ökoszisztémája révén a Föld egyik legkülönlegesebb helye, és az egyik legveszélyeztetettebb is. A csodálatos természeti paradicsomot számos dolog sodorhatja pusztulásba, és ezek kiváltó oka természetesen az ember. Orvvadászat, illegális turizmus, ipar, légszennyezés… és lehetne sorolni a végtelenségig. Ismert történet, sajnos. Néhány környezetvédőnek azonban sikerült elérnie, hogy egyre nagyobb terület kerüljön védelem alá, sőt, létrejött egy rezervátum is, amely a világörökség része, és embermentes övezet!


Kamcsatkán a természet csodálatos, és egyedülálló.

A tavak, őserdők érintetlen táján sok ezer barnamedve él szabadon, talán utolsó helyként a Földön. A hűvös klímát hőforrások és gejzírek varázsolják meseszerűen különlegessé. Érintetlen folyók és rohanó patakok, tele halászó mackókkal és bocsokkal. Különös fák és növények, amelyeknek jórésze csak itt található, ha még található. A természeti édenkertet előszeretettel látogatják a természetfotósok, kutatók, geológusok, de az orvvadászok, kaviárgyűjtők, illegális turisták is, akik szennyezik és rombolják a környezetet, pusztítják a medvéket és lazacokat. Ezen kívül a területen értékes nyersanyagok is találhatók, és a bányavállalatokat cseppet sem érdekli, hogy működésükkel veszélyeztetik az érzékeny ökoszisztémát.


Veszélyben a macik!
A WWF tevékenységének eredményeként a területen több védett övezet jött léte, ezek közül a legfontosabb a Kluchewsky-rezervátum, melyet 2001-ben felvettek a világörökségek listájára is. Ezen a területen tilos bármilyen vadászat, ipari tevékenység, sőt, a vadőrökön kívül senki sem teheti be a lábát, hacsak nincs különleges engedélye, vagy nem barnamedve. Ez a rezervátum ugyanis elsősorban a medvéké, akikre teljes vadászati tilalom van a rezervátumon kívül is, de a biztonságukra csak itt tudnak kellő kép ügyelni. A szigorú intézkedések némi reményre adnak okot, hogy a macik ismét szaporodni kezdenek, és számuk növekedni fog. Ha mégsem, újabb fajt fenyeget a kihalás veszélye.

Kamcsatka ezzel az intézkedéssel esélyt kapott, hogy megőrizze az érintetlen földi paradicsom egy darabját. A nagyvilágban azonban még számos embermentes övezetre lenne szükség, ha azt szeretnénk, hogy ne pusztítsuk ki teljesen az élővilágot, és vele együtt önmagunkat is.

HarmoNet tipp: Kamcsatka – Kalandtúra a  pokol tornácán>>>

Fórumozók ide>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3067 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x