A hóhér napja - Péntek 13
Címlap / Őrület / A hóhér napja - Péntek 13

A hóhér napja - Péntek 13

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

Ma van a hóhér napja. Talán ezért nem annyira közkedvelt ... persze reméljük, hogy ma nem végeznek ki senkit csak ezért. Bár, a "hóhér tudja..."  

A kivégzéseket a Római Birodalomban mindig pénteken tartották, ezt a szokást tovább őrizte a hagyomány, mint bármi más római eredetű dolgot. Szinte napjainkig, vagy legalábbis amíg létezett halálbüntetés, pénteken állt munkába a hóhér, így ez a nap máig hozzá kötődik. Talán ezért is tartják sokan ezt a napot szerencsétlennek, bajt hozónak. Ám most nézzük inkább, mi a helyzet a hóhérral.

Hogy kezdte a szakmát? - Gyerekfejjel...
Hivatásos hóhér nem olyan régóta létezik. Legkorábban egy 1276-os krónika tesz említést Augsburg város alkalmazásában álló ítéletvégrehajtóról. A megbízatás kimagasló jövedelmezéssel járt, magas pozíciót jelentett, cserébe elvárták a magas szintű szaktudást, megbízhatóságot, az ítéletek pontos végrehajtását. A hóhér nem csak akasztott és fejet vágott, értenie kellett az elítélt vallatásához is, a kínzáshoz, az enyhébb fenyítésektől kezdve a hosszan tartó szenvedést okozó kivégzésekig mindenhez. Vesszőzés, megbélyegzés, akasztás, felnégyelés… a paletta igen széles. A jó hóhér pontosan tudta, hol, mivel, hogyan, mekkora fájdalmat tud okozni, pontosan ismerte az emberi testet, jóval pontosabban, mint a korabeli orvosok, tudósok! Nekik ugyanis a boncolás tilos volt, a hóhérnak kötelesség.

Profi anatómiai tudósok - a hóhérok
Kiváló anatómiai és sebészi ismereteik révén a hóhérok – mily ellentmondás – igen gyakran gyógyítottak is! Töréshez, ficamhoz, ránduláshoz, súlyos vágott sebekhez inkább a hóhért hívták, ha volt a közelben, mint az orvost. Mivel a hóhér szó szerint élet és halál ura volt, az emberek hittek is gyógyító képességében, ez is közrejátszott abban, hogy a hóhér egyszerre volt rettegett és tisztelt tagja a társadalomnak. A tisztelet azonban mindig tartotta a 3 lépés távolságot. Mivel a hóhér kezéhez vér tapadt, a magas tisztség és gyógyító képesség ellenére is számkivetett volt. Nem élhetett együtt a közösséggel, háza mindig külön állt, a városfalon kívül. Az emberek nem érintkeztek vele, tisztátalan volt, érinthetetlen.

Rossz előjel volt, ha valaki találkozott a hóhérral, ám a hóhér által használt eszközök különleges képességű tárgyaknak számítottak! A hóhérbárd, hóhérkard mágikus erővel bírt, különösen értékesnek tartották, szinte áhítattal vették körül. Harcosnak, katonának ha sikerült egy hóhér által használt kivégzőeszközt megszereznie, csatában rendkívüli védettséget adott, társai előtt tekintélyt a nem mindennapi fegyver, arról nem is beszélve, hogy csak az igazán bátrak mertek megérinteni, használni egy tisztátalan eszközt. Minden egyéb tárgyat, amihez a hóhér hozzáért, rendszerint megsemmisítettek, senki nem merte volna használni, kézbe venni.

.. de kiből lett hóhérné?
A hóhér személye is különleges volt, az emberek elkerülték, féltek tőle. Közösségi helyeket nem látogathatott, fürdőket, piacot, nyilvános házat, még a templomban is külön helye volt. Megkülönböztető ruhát kellett viselnie, gyakran arcát sem mutathatta. Érdekes, hogy feleség azért valahogy csak-csak akadt mindig a hóhér számára is, mert a hivatás legtöbbször öröklődött, a fiú követte apját ebben a szakmában is. Gyakran olyan lányok mentek feleségül hozzá, akiket valamiért kivetett a társadalom, és általában a hóhérinasok is ebből a rétegből kerültek ki. Anyagilag biztosan nem jártak rosszul, a hóhért igen jól fizették, és mellékállásban is szépen keresett a gyógyításból. Megvesztegetésekből is szép összeg folyt be, ha valaki találkozni akart az elítélttel, vagy megkönnyíteni számára a gyakran borzalmas halált.
A kivégzett személy maradványai is a hóhért illették, és abban az időben nem keveset fizettek egy kivágott nyelvvért, heréért, egyebekért a rontással, mágiával, és minden egyéb praktikával foglalkozó babonás középkori emberek.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2286 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x