Múzeum Sziget Berlin helyett Budapesten - Kultúr-köret a Szigeten...
Címlap / Őrület / Múzeum Sziget Berlin helyett Budapesten - Kultúr-köret a Szigeten

Múzeum Sziget Berlin helyett Budapesten - Kultúr-köret a Szigeten

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Összművészeti csacskaságok, luminárium, élő rockerek, holt klasszikusok. Mindezt ígérik. Talán kacagunk, de a helyszínen a lélegzetünk is eláll. Ez a hely más, mint a többi. Kultúra és művészet kötetlenül, vegyes körettel. 

Múzeumok fesztiválja
Az idei évben először fogadja a látogatókat az Octopus Összművészeti Helyszínen belül kialakított Múzeumi Negyed a Szépművészeti Múzeum, Modem, Ludwig Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Aquincum, Skanzen, Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Terror Háza Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum részvételével. A múzeumok kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint a programban résztvevő múzeumok egész augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak Sziget karszalaggal érkezőknek! A kedvezményt a Műcsarnok látogatói is igénybe vehetik.

Összművészeti fesztivál
A Medence Csoport szervezésében immár hatodik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, mint a Sziget irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthona. Lesz itt például Éneklő Óriásszobor: az Octopus közepén felállított hatalmas Willendorfi Vénusz naponta ötször "megszólal". Öt különböző korú nő, különböző hangulatú dalban érzékelteti korát és az idő múlását.
A Recycling nálunk nem divat kérdése: aktivisták és képzőművészek irányításával műhelyeket alakítanak ki, ahol a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból. A nagysátor falain belül kiállítás is lesz a szemétből készült tárgyakból. A varázslók: Dévényi Mónika, ef Zámbó István, Pál Dániel - Fábián Zoltán, Koroknai Zsolt, Dr. Alexy Miklós, Szurcsik József, Pál Kálmán. Az Octopus helyt ad fotókiállításnak is. A kiállítás keretében Peter Sanders, a nemzetközi hírű, iszlám hitre áttért brit fotográfus képei mutatkoznak be. A fotók a muzulmán közösségeknek a brit társadalomban betöltött fontos szerepét és napjaink brit társadalmának sokszínűségét egyaránt megörökítik. Idén is várja látogatóit a Sziget egyik legnépszerűbb helyszíne. Belépéskor huszonnégy egyforma tükörlapocska közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai, a Tarot kártya Nagy Arkánumai. A belépő feladata, hogy a bolyongás során saját élethelyzetére vetítse, és az út végén értelmezze a húzott kártyát, e belső tükör által felmutatott képet.


Komolyzenei programok
Az idei már a nyolcadik olyan Sziget, ahol nemcsak a rock élő klasszikusai, hanem a komolyzene holt klasszikusai is önálló helyszínen várnak Téged. A már jól ismert és bevált programelemeken az idén sem változtatunk: éjjel andalító barokk muzsikára, a Sziget legkényelmesebb puffjain pihenheted ki az egész napos pörgést, délelőtt pedig kedvedre tallózhatsz a Wurlitzerben található legendás felvételek garmadájában. Ami viszont a koncerteket illeti, ezúttal "rezidens" zenekarunk lesz: a Capriccio Kamarazenekar fiatal muzsikusai kitűnő szólisták közreműködésével változatos és izgalmas programokkal várnak minden este. Kora délután pedig a Zeneakadémia hallgatói mutatják meg oroszlánkörmeiket - és igen, a filmvetítésekről sem feledkezünk meg.

Irodalmi programok
Idén a nemzetköziség jegyében telnek a Sziget irodalmi délutánjai. A kétnyelvű felolvasó és beszélgető estek alatt magyarul, németül és angolul hangoznak el a neves magyar és külföldi szerzők művei. Nádasdy Ádám, Márton László és Dragomán György partnerei Christopher Whyte skót, Wilhelm Droste és Hans-Henning Paetzke német szerző lesz. A felolvasásokat élő zenével (hegedű, szaxofon) varázsoljuk még kellemesebbé. Spanyol és magyar nyelven zajlik a Casi Flamenco által összeállított programunk: a kétnyelvű versek mellett profi táncosok és zenészek szórakoztatják a nagyérdeműt klasszikus flamencóval.


A felolvasóestek mellett hűek maradunk az irodalmat zenével együtt szerető közönségünkhöz is: bemutatkoznak korunk reneszánsz műveltségű írónői is: Esze Dóra (ének és próza); Karafiáth Orsolya (vers és próza); Kiss Judit Ágnes (oboa, versek gitár és basszusgitár kísérettel, próza), valamint Nagy Ildikó Noémi (versek, próza, hegedű). Az estet Bódis Kriszta író és filmrendező vezeti. Nem utolsó sorban pedig: nem feledkezünk el a gyerekekről sem! A kortárs magyar irodalom neves szerzői egyre gyakrabban írnak remek, svéd típusú gyerekverseket, melynek jellemzője, hogy a kicsiket okos és kreatív nyelvhasználóként kezelik, problémáikat pedig komolyan veszik. Kukorelly Endre nagy sikerű Samunadrág című kötetének megzenésített változatát Farkasházy Réka színésznő és Bellák Miklós gitáros teszi élővé. A sátor előtt, idén is üzemel az Anagramma-Gyár, melyben a kíváncsiskodók nevére egyénre szabott, több nyelvű értelmezések születnek.

Az Architects of Air  bemutatja: Amococo - Luminárium
Angliából most hetedszerre érkezik egy "luminárium". A luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést a napfény végzi. Az idei luminárium ismét, egy máshol még nem felállított/felfújt épület, a tavalyihoz hasonlóan az alkotók ismét a Sziget fesztivált tisztelik meg azzal, hogy itt, Budapesten indítják új alkotásukat sok éves föld körüli útjára.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2194 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x