Autóvezetés jogsi nélkül? - Vezető nélküli terepjáró!...
Címlap / Őrület / Autóvezetés jogsi nélkül? - Vezető nélküli terepjáró!

Autóvezetés jogsi nélkül? - Vezető nélküli terepjáró!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Egy amerikai vállalat önnavigáló – vezető nélküli – terepjáró prototípusát tesztelte a minap. A közlekedési szabályokat is betartva haladó TerraMax névre keresztelt jármű lehet az első fecske a jövő „önműködő országútjain”, ahol az ember már csak utas, nem sofőr lesz saját autójában.  

Sokan vannak, akik beleborzonganak egyáltalán egy ilyen világ megvalósulásának lehetőségébe is, de akadnak olyan vezetőtársaink, akik jó lenne, ha már ma rendelkeznének egy ilyen intelligens járművel.


Ki más, az USA hadserege áll a fejlesztés háta mögött, hiszen a Pentagon tervei szerint 2015-re a szárazföldi harcjárművek harmadának képesnek kell lennie vezető nélküli – akár harctéri – manőverezésre is. A terveik megvalósítása jó úton halad, hiszen a TerraMax kiválóan teljesítette első tesztjeit a fejlesztő cég tesztpályáján. Egyelőre még természetesen nem élesben, de élethű forgalom szimulálásával végezték el a próbautat, amelynek során a jármű végigjárta a tervezett útvonalát, minden gond nélkül elérte célját, miközben megállt az útkereszteződésekben, megadta az elsőbbséget, és betartotta az egyéb közlekedési szabályokat is. Megfigyelők szerint a kocsi valódi sofőr által vezetett társait megszégyenítő ügyességgel kerülte ki az útjába kerülő tárgyakat, járműveket, amely elégedettséggel töltötte el a Védelmi Minisztérium jelen lévő képviselőit is, akik kijelentették, elképzelhető, hogy a jövő katonai csapatszállítóját látja éppen a közönség. 

A 12 tonnás TerraMax alkalmas lehet a hadsereg minden elvárásának teljesítésére, akik komolyan foglalkoznak annak lehetőségével, hogy emberi erő nélküli szállítókapacitást építsenek ki a veszélyes térségekben állomásozó alakulatok számára, így első hasznosításukra vélhetően Irakban vagy Afganisztánban kerülne sor a dolgok jelenlegi állása szerint. Ezzel el lehetne érni, hogy kevesebb katona életének kockáztatásával lehessen utánpótlást eljuttatni az elszigetelt helyőrségekre vagy a merényletektől fenyegetettebb régiókba, illetve az autópilóta a személyzettel ellátott járművekben is jó szolgálatot tehet. A katonák ugyanis a vezetés helyett koncentrálhatnak a navigációra, egy esetleges támadás elhárítására illetve egyéb feladataikra, megfigyelésre, felderítésre. A jármű lézeres érzékelői, a legkorszerűbb kamerarendszerek valamint globális helymeghatározó rendszer segítségével navigál és tájékozódik. Úgy tűnik, a sci-fi filmek ismét valósággá válnak, bár elemzők lehűtötték a kedélyeket azzal, hogy még bizonyosan éveknek kell eltelnie, mire szóba jöhet önnavigáló járművek hadrendbe állítása. 


Mit nyerhet mindebből az átlagember? Nagyon is sokat. A polgári életben használt legtöbb mára már életünk szerves részévé vált használati eszköz – kezdve a tépőzártól egészen a GPS navigációs berendezésekig – katonai fejlesztésként kezdte, és a hadsereg világából érkezett a civil életbe. Ha nem is 2015-ben, de úgy tíz évvel később ennek a találmánynak a lebutított változata lassan beszivárog majd a közúti forgalomban használatos járművek vezérlő elektronikai berendezéseinek szívébe, és lehet majd nekünk is önműködő autónk. Már manapság is akadnak fejlesztések, amik levesznek egyre több tervet az egyszerű sofőrök válláról, ilyen a sebességtartó automatika, a parkolást segítő radar, sőt már kísérleteznek éjszaka az utat a szélvédőre kivetítő lézeres berendezéssel, valamint távolságtartó elektronikával, ami automatikusan lefékezi a járművet, ha az túl közel kerül az előtte haladóhoz. Nem lehetetlen, hogy egyszer bárki a modernkori KITT gazdája lehet, és egy napra – vagy akár hosszabb időre is – Michel Knight alias David Hasselhoff bőrében érezheti magát. Fekete bőrdzseki hordása és szőrős mellkas remélhetőleg nem lesz kötelező.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2862 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x