Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova – az első női űrhajós...
Címlap / Őrület / Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova – az első női űrhajós

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova – az első női űrhajós

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Negyvenöt évvel ezelőtt járt először nő az űrben. A mindenki által ismert szovjet űrhajósnő, Tyereskova volt az első úttörő nő, aki átlépte a légkört a világűrtől elválasztó határmezsgyét, így benne tisztelhetjük az első női űrhajóst. A nagyon is ide illő Star Wars idézetet kölcsönvéve, vészterhes időkben élt, nem csoda, hogy hőssé lett. 

1963-at írunk, tombol a hidegháború. Éppen, hogy csak túljutottunk a ’62-es kubai rakétaválságon, amely majdnem atomháborúba taszította az egész világot, de Kennedy elnök politikája végül is kompromisszumra kényszeríttette Nyikita Hruscsovot, így a Föld megúszta a globális pusztulást. Kennedy nem, tárgyévünk novemberében halálos lövés éri Dallasban, de ez egy másik történet. Mindezzel párhuzamosan másik nem kisebb jelentőségű háború is zajlik, mégpedig a világűr meghódításáért vívott ütközetek sorozata 1957 és 75 között. Az első csatákat rendre a Szovjetunió nyerte az első Szputnyikkal, az első űrutassal, Lajka kutyával, a Hold elérésével, amire válaszul az USA egyedül az első sikeres műholdas Marsraszállást tudta felmutatni, de a siker rövid életűnk bizonyult. Az első ember az űrben szintén szovjet volt, Jurij Gagarin 1961-ben.

Két évvel az első sikeres űrutazás után a Szovjetunió elhatározta, hogy még egy fricskát nyom az amerikaiak orra alá, és az első női űrhajóst is a vörösök juttatják földkörüli pályára. Erőfeszítéseiket siker koronázta, hiszen 1963. június 16-án a Vosztok-6 fedélzetén Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova megtette azt, amit azelőtt egyetlen nőnek – és csak néhány férfinak – sikerült, elhagyta szülőbolygóját. Tette csak azokhoz a hősnőkéhez fogható, akik úttörőként utat mutattak a gyengébbik és szebbik nem képviselőinek olyan tettek végrehajtásával, ami a férfiaknak is dicséretére válna. Ezzel bizonyították, hogy a nemek közötti egyenlőség nem egy feminista szólam, hanem egy reális elérhető cél, csak megfelelő módon kell tenni érte. Az 1937-ben született Tyereskova olyan hősnők közé írta be a nevét, mint Amelia Erhardt, aki először repülte át az Atlanti Óceánt, vagy Gertrude Ederle, aki 1926-ban első nőként úszta át a La Manche csatornát, megdöntve az addigi rekordot.

Tyereskova neve azóta is fennmaradt, és ugyanolyan szépen cseng, mint a 60-as években, amikor még tombolt a szocializmus, és hivatalból kellett éljenezni mindent, amit a szovjet elvtársak elértek. Az ő teljesítménye azonban túlmutat a politikán, és olyan emberi nagyságról tesz tanúbizonyságot, amelyre eleddig csak igen kevesek voltak képesek. Olyan szűk klub tagja ő, akik elmondhatják magukról, hogy jártak odafenn, a végtelen világűrben, a csillagok között. Ott, ahová manapság – jó pénzért – már szinte bárki elidőzhet néhány napot, de ők olyan időkben vállalkoztak erre az útra, amikor még korántsem volt bizonyos – még annyira sem, mint ma – hogy vissza is térnek valaha. Ezért emlegetjük a hősök – hősnők – között.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5043 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x