A legnagyobb 55 éves!
Címlap / Őrület / A legnagyobb 55 éves!

A legnagyobb 55 éves!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A "Pálya". Magyarország legnagyobb stadionja idén jubilál! A Népstadionként ismert - ma Puskás Ferencről elnevezett - óriási atlétikai és futballpályát is magába foglaló stadion 55 évvel ezelőtt, az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt. Impozáns alakjára, hazai léptékkel számítva hatalmas méreteire még az is emlékszik, aki soha nem látta élőben. 

Már a XIX. Század végén tervbe vették egy hatalmas budapesti stadion felépítését, amikor még esély volt arra, hogy Magyarország rendezze meg az első újkori Olimpiai játékokat. Athén végül hosszú huza-vona után kötélnek állt, és a görög főváros adott otthont az első játékoknak. Hazánk az 1920-as játékok rendezési jogát kapta meg, azonban ez a világháború miatt elmaradt, így tovább húzódott az építkezés elkezdésének ideje. 


A számtalan helyszínre jobbnál jobb építészek által megálmodott sportpálya építését a második világháború is lehetetlenné tette, így az ötvenes évekre maradt végül a kivitelezés. A munkálatokat ugyan már 1948-ban elkezdték, de a töménytelen mennyiségű föld megmozgatása, a 25 tonnás előre gyártott elemek beszerelése, a világításhoz szükséges 18 ezer izzó becsavarása több mint öt évet vett igénybe, és csak 1953. augusztus 20-án adták át az épületet. Az építkezés végstádiumában még a néphadsereget is ki kellett rendelni, hogy határidőre elkészüljenek, de az erőfeszítéseket siker koronázta. A megnyitóünnepséget Rákosi „Elvtárs” Mátyás már a teljesen berendezett dísztribünről szemlélhette. 

A pálya modernizált fedett változatának tervei:


Ahogyan később a 78 ezer néző is élvezhette a számtalan atlétikai- és futballmérkőzést, egyéb sporteseményeket, később nagyszabású koncerteket, amiknek az immáron – 2002-óta az építkezéseken is részt vett világhírű futballistánk után – Puskás Ferenc Stadionra keresztelt létesítmény otthont adott. Reményeink szerint egyszer – a nem is túl távoli jövőben – eredetileg tervezett funkcióját is betöltheti majd, és itt gyújthatja meg – talán éppen Puskás egyik mai utódja – az olimpiai lángot.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 868 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x