Lolka és Bolka jubilál
Címlap / Őrület / Lolka és Bolka jubilál

Lolka és Bolka jubilál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

Kereken 45 évvel ezelőtt született meg a lengyel rajzfilmgyártás talán legnagyobb sikerének számító Bolek i Lolek című filmsorozat, amit "magyarul" Lolka és Bolka címmel sugároztak a TV-ben. 

A félreértést az okozta, hogy a nyitó képernyőn „Przedstavija Lolka i Bolka” felirat volt olvasható, ami magyarul annyit tesz, Lolek és Bolek kalandjai. Ugyanis a lengyel – jó szláv nyelvhez híven – birtokos ragokkal látja el a főneveket is, mintha mi úgy fogalmaznánk kissé magyartalanul, hogy Lajos-nak és Bélá-nak a kalandjai. Így már talán érthető, hogy miért tér el a sorozat címe az eredetitől, azonban azt homály fedi, hogy vajon ennyire figyelmetlenek voltak, vagy nem akarták a lengyel nyelvet nem ismerő néző gyerekeket megzavarni, esetleg eleinte nem is voltak tisztában mindezzel, aztán már késő lett, mindenesetre az tény, hogy így döntöttek. 


Ennek okán generációk nőttek fel a két lengyel golyófejű kisgyerek kalandjain nevelkedve. A sorozat sikeréhez hozzájárult, hogy nem volt szükség fordításra, hiszen egyetlen szó sem hangzik el az epizódokban, ellenben a képi megjelenítésből tökéletesen meg lehet érteni minden történet lényegi és kiegészítő elemeit is. Ha hozzátesszük, hogy más külföldi országokban a gyerekek nevét teljesen megváltoztatták – például angolszász nyelvterületen Jym és Jam valamint Bennie és Lennie névre hallgattak – akkor mi még nem is voltunk annyira szentségtörőek. Lolka és Bolka… akarom mondani Lolek és Bolek… na mindegy, szóval a két polák srác ismertsége csak a legismertebb lengyelével, Karol Wojtiláéval vetekedhet. Hogy mondjam magyarul? Őt II. János Pál-nak fordították, no nem a magyarok, hanem a vatikáni kollégái, amikor pápának választották. Kanyarodjunk azonban vissza Lol… és Bol… predstavijájához. Annyira híresek lettek, hogy a volt szovjet blokkon túl még számtalan országba eljutottak. Becslések szerint 80 ország közel egymilliárd lakója követte figyelemmel a Wladyslaw Nehrebecki alkotta sorozat epizódjait, amihez természetesen az is hozzájárult, hogy ugye nem kellett a szinkronnal bajlódni, így olyan országokba is eljuthatott, ahol a szinkronrendező képzés még igencsak gyerekcipőben járt. Igen, még a nyugat-tagadás élharcosának számító iszlám köztársaságba, Iránba is eljutott világhódító útján a lengyel csoda, oda, ahol az összes többi európai és amerikai rajzfilmet betiltották, a japán animéről pedig még csak nem is hallottak. Szerencséjükre! Nehrebecki egyébként állítólag a gyerekeiről mintázta a főhősöket, nevük pedig a Karol és a Boleslaw becézett alakja. A lengyel egy bölcs nép, hiszen a Karol még csak hagyján, de akkor már inkább hívják szerencsétlen gyereket Bolkának, mint Boleslawnak, nem?


Azt már természetesen senki nem várja el, hogy visszaemlékezve meg tudja bárki is mondani, hogy melyik srác melyik névre is hallgatott annak idején, de azt mindenki tudja, hogy volt egy magas hajas, és egy alacsonyabb párszálhajú. A rajzfilmből közel 150 epizód és két nagyfilm is készült, ami alatt a kölkök bejárták az egész világot, és végigkalandoztak mindent, amit egyáltalán érdemes végigkalandozni. A sorozat mindvégig „politikailag korrekt” maradt, így a szocializmus kultúrájától idegennek számító „karácsonyi epizód” sohasem került adásba, és még a nagytotálban mutatott városképeken is mikroszkóppal kereshetnénk a templomtornyot. Egy szó mint száz, L és B jött, látott és engem mindenképpen meggyőzött arról, hogy a mi gyerekkorunkban is volt olyan jó a rajzfilmkészítés, mint napjainkban, annak ellenére, hogy látványosabbnál látványosabb kompjútereffektekkel kápráztatnak el bennünket, sőt még a Macsakafogó és a VUK kettőpontnullás verzióját is elénk tárják. 

Végszónak álljon itt annyi: "Polak wenger dwa bratanki, i do bitki, i do sklanki" avagy: "Magyar-lengyel két jó barát, együtt issza sörét, borát".
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5979 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x