Újabb műemlék végveszélyben! Meddig bírja még a Rialto...
Címlap / Őrület / Újabb műemlék végveszélyben! Meddig bírja még a Rialto híd?

Újabb műemlék végveszélyben! Meddig bírja még a Rialto híd?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Ismét egy világhírű építményt fenyeget a végső pusztulás. Ezúttal a turisták ténykedéséhez hozzájárulnak a patkányok is, valamint a tenger és az idő vasfoga. Persze a végtelenségig semmi sem bírja, emberi alkotás nem lehet örökös, ám a Ponte Rialto egyszerre néz szembe több pusztító körülménnyel. 

Víz, korhadó cölöpök, 500 év, patkányinvázió és évi húszmillió turista. Ez együtt kicsit sok Velence leghíresebb hídjának, a Ponte Rialtonak. A gyönyörű és különleges építményt a végső pusztulás fenyegeti, megmentésére pedig nincs pénz. A híd állapotát felmérő szakemberek hiába kongatják a vészharangot, a város és a műemlékvédők tehetetlenek.
 


A felújításra nincs pénz, Velence az utolsó fillérig mindent a várost a tengertől megvédő gátra költ, ami milliárdokat emészt fel, és ugyan a mérnöki lelemény és modern technológia csúcsteljesítménye lesz ha elkészül, végleges megoldást nem jelent a süllyedő város megmentésére. Velence előbb vagy utóbb pusztulni fog, ám legismertebb és leglátogatottabb hídja, a Ponte Rialto valószínűleg sokkal előbb az enyészeté lesz.

A híd helyén már az 1200-as években fahíd állt, ám ez többször elkorhadt vagy leégett. A város vezetősége 1500-ban döntött úgy, hogy állandó kőhidat építtet a helyére, ám a munkálatok csak 88 évvel később kezdődtek meg. Három év alatt készült el a csodálatos márványhíd, a Ponte Rialto, melynek egyetlen 30 méter magas ívét facölöpök tartják Velence többi építményéhez hasonlóan.

A híd a kor merész és zseniális mérnöki alkotása volt, ám nem arra tervezték, hogy bő 400 év múlva már évente 20 millió turista tapossa. Emellett a tenger folyamatosan alámossa a cölöpöket, így a híd is együtt süllyed az egész várossal. Félő azonban, hogy már előbb szétesik az elképesztő terhelés miatt – mi sem példázza jobban a 16. századi mesterek hozzáértését, hogy az akkori ember számára elképzelhetetlen igénybevételt is kibírja mind a mai napig – ám a hidat képtelenség lenne lezárni a turisták előtt, mivel a megrekedő forgalomtól egész Velence bedugulna, másrészt az egyik legtöbbek által megnézett műemlék a város egyik első számú látványossága. 
 


A helyzetet tovább nehezíti a várost ellepő rengeteg patkány. Ezek a rágcsálók mindenhová befészkelik magukat, Velencében különösen jó dolguk van a sok üresen álló ház miatt, és a rengeteg szemét bőséges táplálékot is biztosít számukra. A Ponte Rialtot egész patkányinvázió lepte el, a korhadó cölöpök üregeibe és a hídon található hasadékokba százszámra fészkelték be magukat, és járataik folyamatos bővítésével, a cölöpökbe rágott üregekkel egyre jobban meggyengítik a híd amúgy is süllyedő talapzatát.

HarmoNet tipp: Veszélyben a Dávid szobor! Költözik, vagy szétesik >>

Eközben a szmog és a savas eső a híd márvány felépítményét kezdte ki, így az alapoktól a híd testéig minden részében pusztul a világ egyik leghíresebb hídja. Massimo Cacciari polgármester szerint a híd megmentésére nincs pénz, a várost védő gátrendszer, a Mose építése mindent elvisz, a patkányok és a turisták eltávolítására pedig esély sincs. Ezek szerint marad a várakozás, meddig bírja még az öreg Ponte Rialto?
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4388 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x