Régi-ség az interneten! - Digitalizálja a múltat a Google...
Címlap / Őrület / Régi-ség az interneten! - Digitalizálja a múltat a Google

Régi-ség az interneten! - Digitalizálja a múltat a Google

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

Bizonyára minden jóravaló számítógép-felhasználó került már olyan helyzetbe, hogy hirtelen szüksége volt valamilyen információra, adatra, hírre. Mi sem egyszerűbb, hiszen mióta internet az internet, szinte minden kikerül a világhálóra, ami csak érdekelheti az embert, és a nagy keresőoldalakon keresztül néhány kattintással elérhető bármi, amit a világháló korában bárki érdemesnek tartott arra, hogy megossza embertársaival. 

No de mi a helyzet azokkal az információkkal, amik az internet elterjedése előtt keletkeztek. Akkoriban is volt persze olyan médium, amin keresztül a népek informálódhattak a külvilágról, újságnak hívták őket. Talán ilyet is látott már minden jóravaló számítógép-felhasználó. Általában papírból van. Az persze nem tart az örökkévalóságig, így a régi számokat a könyvtárak mikrofilmre rögzítették a konzerválhatóság és a kereshetőség megkönnyítése érdekében.
 


Erre tesz most rá még egy lapáttal a Google, hiszen terveik szerint szépen sorban a létező összes újság archívumának digitalizálásába fogtak bele. Bár könnyen lehet, hogy ez az ő olvasatukban az amerikai és kanadai lapokat jelenti, ugyanis a nagy vízen túl kezdték el a munkát. Olyan médiumok kerültek fényképezőgép-alá, mint a 244 éves Quebec Chronicle-Telegraph, vagy a Rome News Tribune. Azért néhány Európában is ismerős lap is felkerült az első körös listára, így bájtokká formálódik a The New York Times és a Washington Post archívuma is, sőt ezzel kezdik a munkát. A két éve tartó projekt ki tudja hány munkaórát emészt még fel, de a tervek szerint kereshető lesz a teljes szöveg, ugyanakkor a korabeli lapok oldalainak képét is elérhetővé teszik a keresők számára.

A tervek szerint mindez csak a kezdet csupán, hiszen a merész ötlet kitervelői a világ összes tájáról több milliárd újságot kívánnak kereshetővé tenni a jövőben. Ki tudja, talán ez is az egyik módja az emberek nyomtatott újságolvasásról való átszoktatásának, vagy ténylegesen az akkori újságok, azaz mára régi-ségek híreinek megmentéséről van szó csupán.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1099 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x