Biblioterápia: Beteg vagy? Gyógyszer helyett olvass! - Mit...
Címlap / Őrület / Biblioterápia: Beteg vagy? Gyógyszer helyett olvass! - Mit szólnak ehhez a gyógyszergyártók?

Biblioterápia: Beteg vagy? Gyógyszer helyett olvass! - Mit szólnak ehhez a gyógyszergyártók?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Olaszországban egy újszerű gyógymód van elterjedőben, ami kiválthatja a hagyományos orvosságokat bizonyos betegségek kezelésében. A főként mentális betegségek kezelésére javasolt, napjainkban újból felfedezett gyógymódot már az ókorban is ismerték. 

Andrea Bolognini pszichiáter nevéhez fűződik a biblioterápia újbóli elterjesztése Olaszországban. Az olasz orvos enyhe depresszió és átmeneti mentális válságok kezelésére ajánlja pácienseinek immáron 10 éve gyógyszerek helyett a könyveket. A regények, főként a nagy klasszikusok olyan aranybányák, amelyek sokak számára jelenthetnek gyógymódot, vélekedik Bolognini. A hatásmechanizmusuk azt az ismert jelenséget használja ki, hogy egy regény olvasása közben az olvasók általában azonosulnak a szereplőkkel, így képesek magukba nézni önbecsapások nélkül, hiszen egy – önmagukhoz hasonlatos – megkedvelt regényalak segítségével sikerülhet saját hibáikat is elfogadni. Ha az adott regény az olvasóéhoz hasonló problémájával foglalkozik, akkor az egyén hajlamos azt érezni, hogy az éppen neki szól. Pontosan ez a célja a terapeutának, aki antidepresszánsok helyett egy jó könyvet ír fel inkább pácienseinek.

HarmoNet tipp: Három akadály a gyógyulás útjában: az orvos, a természetgyógyász és a beteg >>

A legtöbb bajra megvan a jó gyógyír a könyvek között. A menekülési vagy szabadságvággyal küzdő nőknek például Flaubert Bovarynéját, Tolsztoj Anna Karenináját, vagy Ibsen Nóráját ajánlják. Kommunikációs zavarokkal küzdő kamaszok Kafka Levél apámhoz című művéből meríthetnek erőt, míg a depressziósokat Goncsarov Oblomovja rázhatja fel. Dickens Pickwick klubja a reményvesztetteknek szól, a stresszelt managerek pedig Marcus Aurelius emlékiratait, vagy Seneca Luciliushoz írt Erkölcsi leveleit olvasgatva rájöhetnek arra, hogy időnként érdemes megállni és magukba nézni. Emellett természetesen a könnyedebb műfaj képviselői között is megtalálhatóak olyan könyvek, amelyek képesek visszahozni az ember életkedvét, elég, ha csak Terry Pratchett vagy Douglas Adams munkáira gondolunk. Ez utóbbi „ötkötetes trilógiájának” a Galaxis Útikalauz ciklusnak egyik főhőse, Marvin a robot például tökéletes archetípusa a magába roskadó depressziós személyiségnek, ugyanakkor olyan önironikus módon jeleníti meg azt, hogy ember legyen a talpán, aki depressziós tud mellette maradni.

HarmoNet tipp: Őszi depresszió? - Megoldás melankóliára >>

A több ezer éve Indiában már használt gyógymód így újra elindult hódító útjára, remélhetőleg ezáltal mérsékelhető az enyhébb mentális zavarokkal küzdő embertársaink szervezetébe juttatott kemikália és méreganyag mennyiség.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6034 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x