A négy legnagyobb fal! - Te hányat ismersz?
Címlap / Őrület / A négy legnagyobb fal! - Te hányat ismersz?

A négy legnagyobb fal! - Te hányat ismersz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-17

Természetesen nem házfalakról van szó, hanem híres, történelmi jelentőségű falakról. Mindenki hallott már róluk, ám kevesen vannak azok a szerencsések - vagy szerencsétlenek? - akik mindegyiket látták a valóságban is. Nézzük, hol van ez a négy híres építmény. 

A legismertebb minden bizonnyal a Kínai Nagy Fal, amit évszázadokon át építettek Kína uralkodói. A fal építése i.e. 210 körül kezdődött, ám már korábban is léteztek hosszabb-rövidebb szakaszok, melyeket felhasználtak az építkezések során. A legkésőbbi szakaszokat az 1600-as években készítették, ezek maradványai azok a restaurált részek, melyek a turisták számára megtekinthetőek, bejárhatóak. A teljes fal nagyobb része elpusztult, csak nyomai maradtak meg. Becslések szerint leghosszabb kiterjedésekor elérte a 10.000 kilométert.  Ma ennek nagyjából a fele látható, és csak igen kicsi szakasza látogatható. 1987 óta a világörökség része.


A Kínai Nagy Fal kistestvére Nagy Britanniában található. Hadrianus császárról kapta a nevét az a védvonal, melyet a rómaiak építettek a szigetország északi felén, hogy a meghódított területek védve legyenek az északon élő barbároktól. A 120 kilométer hosszú fal Corbridge-től Carlisle-ig húzódott, vagyis a teljes szélességében kettévágta a szigetet tengertől tengerig. Bár Hadrianus fala jóval szerényebb a kínainál, mégis Európa leghíresebb védvonala. Évente turisták és kirándulók valóságos hadserege járja végig, ez a fal ugyanis a „nagytestvérrel” ellentétben szinte teljes hosszában megmaradt, ha romosan is, és egy kirándulóösvény mentén látogatható is mind a 120 kilométernyi fal.


Szintén Európában található, pontosabban volt található a harmadik híres fal. A Berlini Fal egy várost szelt ketté, Kelet- és Nyugat-Berlinre osztva kontinensünk egyik legpatinásabb fővárosát, utóbbi részt teljesen körbefogva. A fal 1961 és 1989 között létezett. Azok az emberek, akik látták ezt a falat, valószínűleg sokkal jobban örülnek annak, hogy ma már csak emlékhely utal egykori meglétére, mint annak, hogy szemtanúi lehettek a történelem egyik leggyűlöltebb építményének. A II. világháború után a győztes hatalmak felosztották maguk közt a német fővárost, ám csakhamar egymás ellen fordultak az egykori szövetségesek, és az eltérő politika és ideológia miatt kialakult ellenséges viszony rányomta bélyegét a megszállt városra. Nyugat-Berlint először szögesdróttal vették körül, majd megépült az a betonfal, amely több mint 20 évig volt jelképe a két eltérő rendszer – szocializmus és kapitalizmus – szembenállásának. A fal leomlása és bontása valóságos népünnepély volt, aki csak tehette részt vett benne vésővel, csákánnyal, és emlékbe eltett egy kicsi darabot belőle.


Az utolsó híres fal több szempontból kilóg a sorból. A Jeruzsálemben található Siratófal nem egy védelmi rendszer része, hanem egy épület maradványa, tehát eredetileg házfalnak épült és nem határerődítménynek. A Siratófal Heródes által újjá épített második templom nyugati fala volt, mely a templom udvarát vette körül. A templomot 70-ben rombolták le a rómaiak, csupán a nyugati fal maradt meg. Ma a zsidók számára hozzáférhető legszentebb hely, neve onnan ered, hogy itt imádkozva gyászolják templomuk lerombolását. A falon fejmagasságban körbefutó sötét csík az imádkozók fejének nyoma, ahogy az idők folyamán megszámlálhatatlanszor megérintették a falat.


HarmoNet tipp: Nem dől össze a pisai ferde torony! >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3590 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x