A jelen dokumentációja: modern viselet - Belépés csak famerben!...
Címlap / Őrület / A jelen dokumentációja: modern viselet - Belépés csak famerben! (Kiállítási képekkel!)

A jelen dokumentációja: modern viselet - Belépés csak famerben! (Kiállítási képekkel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Újabb érdekes vándorkiállításnak ad helyet a Móra Ferenc Múzeum. Magyarország első farmergyűjteményét, pontosabban annak egy részét mutatják be az intézményben, az ötletgazda pápai Kékfestő Múzeum segítségével. "Az örökéletű farmer" címet viselő tárlatot a múzeum második emeleti kiállítótermében láthatják október 31-től. A kiállítás február 8-ig tekinthető meg. 

A Néprajzi Múzeum 5 évvel ezelőtt indította el a MaDok-programot, amelynek keretében „a mát dokumentálják", azaz a jelenkor gyorsan változó tárgyi kultúráját gyűjtik össze, dokumentálják és állítják ki. Ennek keretében valósult meg a pápai Kékfestő Múzeum farmerkiállítása is, amelyet először Pápán, majd Budapesten és Zalaegerszegen is bemutattak. Ez az anyag érkezett most a szegedi Kultúrpalotába. A tárlat főrendezője Méri Edina, a pápai Kékfestő Múzeum igazgatója akinek Szabó Magdolna, a Móra Ferenc Múzeum néprajzos szakembere segített.


A kiállítás ötletét Pápán, maga az indigó, kékre festő növény adta. A farmereket, illetve ahhoz kapcsolódó tárgyakat 2005-ben kezdték el gyűjteni. A még mindig alakulófélben lévő gyűjtemény mostanra több mint 300 darabból áll. Ebből mintegy százat mutatnak be a Móra-múzeumban. A tárlat 7 tematikai egységből áll. A farmer történetén és a készítés technológiáján kívül bemutatják a hazai farmergyártók régi termékeit, a Mustangot, a Levi’s-t, a Thomast, de magát a legendás Trappert is – ezt egy olyan férfi segítségével, aki dolgozott a Trapper gyárban, és annak bezárása után évekkel indított egy vállalkozást Budapesten, ahol újra Trapper-farmereket készít.


A tárlat talán legérdekesebb darabja  az a farmerkabát, amelyet Karácsony János, az LGT legendás gitárosa viselt. A kabátot a Nemzeti Múzeum vásárolta meg 5 éve, és adta kölcsön a farmerkiállításhoz. A kiállításon láthatóak lesznek továbbá a ’80-as évekből származó feliratos farmerkabátok és tolltartók is, amelyekre egykori tulajdonosaik kedvenc zenekaraik neveit, szimbólumaikat vésték rá.

Ma már lézerrel égetik a mintákat a farmerekre, ezt is bemutatják a szervezők egy, a farmer kikészítésének technológiáját ismertető kisfilmben. Megtekinthetőek lesznek korabeli reklámok is, az egyik plakáton például Sütő Enikő reklámozza a farmert.

A vándorkiállítás anyagát a Móra Ferenc Múzeum a szegediek, köztük a múzeumi szakemberek farmeres fotóival, illetve saját ruhadarabjaival egészítik ki. Ezek mind-mind egyéni mikrotörténeteket szimbolizálnak. A darabok nagy része a ’70-es, ’80-as évekből származik, van olyan is benne, ami a Móra Ferenc Múzeum textilgyűjteményének része.

A tárlatot október 31-én 16 óra 30 perckor Hammer Ferenc, az ELTE Művészettörténeti és Médiakutatási Intézetének szociológusa nyitja meg; ő maga kutatója a farmerkultúrának, a témáról most készül egy könyve.

A megnyitóra mindenkit, aki csak teheti, az alkalomhoz illően farmerben várnak!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2493 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x