Fenton-leletek - kiállítás nyílik a ritkaságokból!
hirdetés
Címlap / Őrület / Fenton-leletek - kiállítás nyílik a ritkaságokból!

Fenton-leletek - kiállítás nyílik a ritkaságokból!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

A nagyközönség most először láthatja a tavaly előkerült szenzációs Fenton-leletet. Roger Fenton, a 19. században élt világhírű brit fotóművész 12 műve tavaly bukkant fel. Szenzációs fotótörténeti leletről számoltak be a híradások, amikor 2007-ben tizenkét darab eredeti Fenton fotográfia került elő Budapesten, az ELTE Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményében. 

 

Rendezvénynaptár
„Roger Fenton korának egyik legismertebb fényképésze. Képzettsége, számos önálló kiállítása, kiváló szakmai felkészültsége és külföldi tapasztalatai tették lehetővé, hogy 1852-től a British Múzeum első hivatalos fényképésze legyen. Bár a Krími háborúban, 1855-ben készített sorozata emelte őt hadifényképésszé, köztudott, hogy számos más műfajban is maradandót alkotott, úgymint tájkép-, épület-, csendélet-, és műtárgyfényképezés, de jelentős zsánerképeit is ismerheti az utókor. Sokoldalú munkásságának lenyomatait elsősorban angliai gyűjtemények őrzik" – mondja Szabó Magdolna, a Magyar Fotótörténeti Társaság titkára, a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzkutatója.
 
Szabó Magdolna szerint az ELTE Egyetemi Könyvtárban lappangó, véletlen folytán előkerült tucatnyi felvétel kiválóan illeszkedik a Fenton-életmű legismertebb műfaji alkotásaihoz, annak jellemző darabjait reprezentálja – tájképek, skóciai vadász-zsánerek, az uralkodó család nyári rezidenciája és az orientalizáló portrésorozat egy-egy felvétele. A lelet jelentősége abban áll, hogy e kollekció Magyarország egyetlen eredeti fotógyűjteménye a világhírű fotográfustól. A fényképeket szakemberek segítségével restaurálták és biztosították a fotográfiai műtárgyaknak megfelelő környezetet.
 
A tárlat november 21-től január 30-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig, 10-18 óráig. További információk a www.konyvtar.elte.hu honlapon találhatóak.


 
 
[ 1315 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x