Ismét megnyitja kapuit a Meseváros a Kossuth téren
Címlap / Őrület / Ismét megnyitja kapuit a Meseváros a Kossuth téren

Ismét megnyitja kapuit a Meseváros a Kossuth téren

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

2008 adventjén Mikulásház, karácsonyi Mikulásvonat, óriás mézes sütemények, bábjáték, térzene és ünnepi postafiók várja sok más egyéb program mellett a gyerekeket és családokat december 6. és 21. között a Kossuth téren, az Ország Karácsonya rendezvényen. Idén a Mikulás valóban valamennyi gyerekhez szól a Mikulásházban: a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének közreműködésével hétvégenként jeltolmács segíti munkáját. A Miniszterelnöki Hivatal által már másodízben megszervezett programsorozaton emellett a látogatók karácsonyi szokásokkal ismerkedhetnek, és megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait. 

2007-ben az Ország Karácsonya rendezvény az ünnepi időszak egyik legkiemelkedőbb budapesti eseménye volt, a programsorozat alatt mintegy 65 ezer látogató vett részt a rendezvényen, 18 ezer gyerek beszélgetett a magyar Mikulással a Mikulásházban. 

2008. december 6-ától ismét megnyitja kapuit Meseváros a Parlament előtt, és elkezdődik az Ország Karácsonya. A december 21-ig tartó rendezvénysorozat hétköznapokon 12.00 és 20.00 óra között (a Mikulásház 14.00 és 20.00 óra között), hétvégente pedig 10.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva.

A Meseváros központi látványossága idén is a Mikulásház lesz, ahol a gyerekek mesék hangulatát idéző környezetben találkozhatnak a magyar Mikulással. A Mikulás munkáját idén hétvégenként több órán át jelnyelvi tolmács is segíti.

A téren ismét felállítják majd az Ország Karácsonyfáját – ez a különleges fenyő tavaly az erdélyi Szovátáról érkezett, idén pedig Észak-Magyarországról, a Bükk-fennsíkról érkezik. Az idei felajánló, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. erdész szakemberei hetek óta keresik azt a gyönyörű fenyőfát, amely december 6. és 21. között méltán viselheti az Ország Karácsonyfája nevet a Parlament előtti Kossuth téren.

Az Ország Karácsonya rendezvény december 6-án, délután 16.30-kor nyitja meg hivatalosan is kapuit. A megnyitó ünnepségen a magyar Mikuláshoz csatlakozik egy időre lappföldi kollégája, a Joulupukki is. A két Mikulás egy Mikulás-egyezmény aláírását követően gyerekekkel közösen kapcsolja fel az Ország Karácsonyfájának fényeit. Az eseményre – a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége révén – siket gyerekek is meghívást kapnak, számukra a két Mikulás szavait és a dalokat is folyamatosan jeltolmács fordítja majd. A gyerekek ezt követően a téren beszélgethetnek néhány szót mindkét Mikulással. A megnyitót a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság zenekara kíséri.

Mikulás napjától december 20-ig a Mesevárosban a gyerekek és szüleik ügyességi és készségfejlesztő feladatokat oldhatnak meg, megismerkedhetnek a karácsonyi népszokásokkal, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó meséket hallgathatnak. December 20-án a szabadtéri foglalkoztató betlehemmé alakul át, ahol élő állatok lesznek láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából. A téren lehetőség nyílik az állatkerti állatok jelképes örökbefogadására is; a látogatók kedvenc állataik tiszteletbeli nevelőszülei lehetnek. Az örökbefogadással az állatkerti állatokat segítik, hiszen az így összegyűlt adományokat az állatkerti állatok takarmányozására, gyógyítására és egészség megőrzésére fordítják.

Hétköznapokon 18 órától a Mikulásház mellett felállított kisszínpadon népi bábjátékot láthatnak az érdeklődők, míg hétvégente napi három alkalommal varázsolják el a kicsiket és a nagyobbakat a közismert mesefigurák. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén naponta indul majd útnak a bejglisütő vonat. A kisütött bejgliket – amelyekből 40 métert tud elkészíteni a vonat egyszerre – az érdeklődők a helyszínen meg is vásárolhatják. Karácsonyi látványosságként tekinthetik meg emellett a téren a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által készített, két méter magas óriás mézeskalács-házat.

A Magyar Posta közreműködésével emellett helyi ünnepi postafiók nyílik majd a téren, ahol karácsonyi lapokat, egyéni – saját fényképes – bélyegeket árusítanak, és lehetőség lesz arra is, hogy a jókívánságokra „Ország Karácsonya” ünnepi pecsét kerüljön, melyet a Magyar Posta külön erre az alkalomra készített.

Hétvégenként – a hosszabb nyitva tartás mellett – különleges programok is várják a családokat. Szombatonként és vasárnaponként minden gyerek ingyenesen felülhet a karácsonyi Mikulásvonatra. December 6-án és 7-én délelőtt 11.00 órakor és délután 15.00 órakor Kemény Henrik bábmester ad elő bábjátékot, a Vitéz László Mikulás-változatát. December 13-án 14.00 órától óriás, kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a térre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének támogatásával, december 20-án pedig egy drámatagozatos iskolai csoport betlehemes előadását tekinthetik meg a Kossuth térre érkezők.

Az adventi időszakban felnőttek és gyerekek egyaránt megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait a Parlament előtt: többek között forralt bort, sült gesztenyét, sült tököt, kürtős kalácsot, hurkát és kolbászt, halászlét kínálnak majd az árusok. Az adventi étkek mellett magyar iparművészek, kézművesek által készített termékek –ékszerek, merített papíráruk, népi gyermekjátékok – közül is válogathat ki-ki a szeretteinek megfelelő ajándékot a fa alá.

Az Ország Karácsonya rendezvényről további részletek a www.karacsony.freeblog.hu oldalon.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1534 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x