Még lehet, érdemes, és kell tiltakozni a verespataki beruházás...
Címlap / Őrület / Még lehet, érdemes, és kell tiltakozni a verespataki beruházás ellen!

Még lehet, érdemes, és kell tiltakozni a verespataki beruházás ellen!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

2009 januárjában nyilvános vitát tartanak a verespataki bányaberuházás környezeti jelentéséről, melyet a kanadai Rosia Montana Gold Corporation készített. A tervezett beruházás településrendezési tervéhez kapcsolódó nyilvános vitán részt vehetnek a potenciálisan hatásviselő országokból azon érintett magánszemélyek, civil szervezetek és hatóságok, akik előzetesen regisztrálnak a román hatóságoknál. Ugyancsak lehetőség van írásbeli észrevételek megtételére is. 

Hegyi Gyula, az Európai Parlament képviselője, aki már korábban is sokszor felszólalt és akciókat szervezett a bánya megnyitása ellen, most sem támogatja a nagyon veszélyes ciános technológiával működő bánya megnyitását. A 2000-es ciánszennyezést okozó nagybányai bányánál sokkal nagyobb létesítmény óriási környezeti kockázatot jelent a környékre és a talaj- és folyóvizek esetleges szennyezésével a tágabb környezetre, így Magyarországra is.

A magyar szocialista képviselő azt is hangsúlyozza, hogy a cián felhasználása a bányászatban még a legfejlettebb technológiák alkalmazása mellett sem 100%-osan biztonságos. Az utóbbi 25 év alatt 30-nál több ciánszivárgással járó súlyos baleset történt. Az utóbbi évek szélsőséges meteorológia jelenségei különösen veszélyesek az ilyen létesítményekre és a környezeti hatástanulmányban csak tervfeladatként szerepel az egyébként kötelező Vészhelyzet Készültségi és Szennyezőanyag Kiömlés - Baleset Kárelhárítási Terv előírásainak végrehajtása. Az uniós jogszabályok azt is előírják, hogy a beruházó jelentős pénzügyi garanciát köteles letétbe helyezni az esetleges károk helyrehozása céljából, de a Rosia Montana Gold Corporation említést sem tesz ilyen garancia-alapról.

Hegyi Gyula ezért írásbeli beadványban tiltakozott a beruházónál, melyben az esetleges balesetek megelőzésérre tett erőfeszítésekről és a kötelezően előírt pénzügyi biztosíték elkülönítéséről kérdezte a bányavállalatot.

A magyar képviselő arra kéri a verespataki beruházás iránt érdeklődő magyar állampolgárokat, vagy regisztrálják magukat és vegyenek részt a romániai meghallgatáson, vagy az alábbi címen tegyék meg konkrét észrevételeiket  >> 

Hegyi Gyula azt is vállalja, hogy a címére másolatban megküldött észrevételeket összegzi, s azokról tájékoztatja az Európai Parlament képviselőit és a Bizottság vezetőit.
 
Földeák Iván
Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára
Brüsszel, 2008. december 3.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1212 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x