A Prudencia Díj nyertesei
Címlap / Őrület / A Prudencia Díj nyertesei

A Prudencia Díj nyertesei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának elnöke döntése alapján 2008-ban dr. Antal László (posthumus) és dr. Csehák Judit kapja a Prudencia Díjat. 

Dr. Csehák Judit, a magyar egészségügy és szociálpolitika egyik legjobb ismerője, 1964-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.
Kórházban, majd körzeti orvosként dolgozott, városi-járási főorvos volt.
1976-tól az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete, 1978-tól a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) titkára, az elnökség tagja volt.
1984 és 1987 közt miniszterelnök-helyettesként, 1987 és 1990 közt szociális és egészségügyi miniszterként dolgozott. Elnöke volt az Országos Egészségvédelmi Tanácsnak, az Alkoholizmus Elleni Állami Bizottságnak és a Minisztertanács Tudománypolitikai Bizottságának is.
1990 és 1998 közt országgyűlési képviselő volt, 1994 és 1998 közt a Parlament Szociális és Egészségügyi bizottságának elnöki tisztét töltötte be. A Pénztártanács elnökeként dolgozott 1998-tól 2002-ig.
2002 és 2003 közt egészségügyi, szociális és családügyi miniszter volt, 2004-től pedig a Betegjogi, Ellátott és Gyermekjogi Közalapítvány elnöke. Idén kapta meg a Magyar köztársasági érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést.

Dr. Antal László egyike volt a magyarországi rendszerváltás reformközgazdászainak, közreműködött a "Fordulat és reform" című tanulmány elkészítésében. Tudományos publikációiban kiemelten foglalkozott a magyarországi tőkeáramlás, s a fenntartható növekedés témakörével. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán diplomázott, majd a Pénzügyminisztériumban dolgozott a Pénzügyi Szemle szakfolyóirat szerkesztőjeként, s miniszteri tanácsosként.
1977-1987 között a Pénzügykutató Intézet tudományos osztályvezetője, 1987-1988-ban igazgatóhelyettese volt.
1986-ban nyerte el a közgazdaság-tudomány kandidátusa címet. 1989-től miniszterhelyettesként dolgozott.
1992-ben a Magyar Külkereskedelmi Bank elnöki tanácsadója lett. 1990-ben alapító tagja volt a Közép-európai Gazdaságkutató és Tanácsadó Kft-nek.
1997 után elnöke volt a Budapesti Pénzügyi Központ Rt. felügyelőbizottságának, tagja volt az MTA Pénzügytani Bizottságának, a Napi Gazdaság című gazdasági napilap szerkesztőbizottságának, elnöke volt a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi szakosztályának. Haláláig egy, a PSZÁF által felügyelt pénzügyi intézménynél állt munkaviszonyban. Idén szeptemberben, 65 évesen hunyt el.

A PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke immár ötödik alkalommal döntött a Prudencia Díj odaítéléséről. Az elmúlt négy évben Pulai Miklós, dr. Radnótzi János, dr. Botos Katalin, dr. Száz János, dr. Matthias Kunsch, Uzonyi Tamás, dr. Lámfalussy Sándor és dr. Hetényi István részesült az elismerésben.

A Prudencia Díjat olyan szakemberek kaphatják, akik kiemelkedő munkát végeztek a magyar pénzügyi piac fejlődése érdekében, példamutató tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a felügyeleti vagy a szabályozási terület jobbításához.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 988 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x