Energiatakarékos izzókkal a klímaváltozás ellen - Spórolva...
Címlap / Őrület / Energiatakarékos izzókkal a klímaváltozás ellen - Spórolva az élhető jövőért

Energiatakarékos izzókkal a klímaváltozás ellen - Spórolva az élhető jövőért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A hagyományos, több mint száz éve kifejlesztett izzókat az Európai Bizottság döntése értelmében fokozatosan ki kell vonni a forgalomból. Hegyi Gyula, európai parlamenti képviselő, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagja fontosak és előremutatónak tartja ezt a döntést. 

A magyar képviselő szerint az üvegházgáz kibocsátását csökkentő célok csak akkor valósulhatnak meg, ha mindenki tesz valamit az élhető jövő érdekében. A hagyományos izzók a felhasznált energiából csak öt százalékot hasznosítanak arra, amiért megvesszük őket, azaz világításra. A többi elszáll, mint felesleges hőenergia. Az elektromos világításra annyi energia megy el világszerte, mint a lakossági közlekedés hetven százaléka. Az energiatakarékos égők négy-ötször hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos égők, és akár 12-15 évig is működnek. A legújabb energiatakarékos izzók világítása a kezdeti típusokra jellemző, sápadt fénnyel szemben már teljesen megfelelő.

Hegyi Gyula elmondta, hogy a lakosságnak már néhány éves távlatban is jelentős megtakarítást jelent ez az uniós döntés. Szakértői számítások szerint egy energiatakarékos izzó élettartama során az ára többszörösét, 5-6 ezer forintnyi áramot takarít meg nekünk. Magyarországon évente körülbelül 40 milliárd forintot költünk világításra, aminek a háromnegyedét, 30 milliárd forintot spórolhatnánk meg az energiatakarékos izzók bevezetésével.

A szocialista EP képviselő reméli, hogy a nagy hagyományú magyar izzóipar időben felkészül és így profitálni tud a változásokból. Az előterjesztés szerint, 2012 szeptemberétől tűnnek el a hagyományos égők az európai boltokból.

Budapest, 2008. december 29.
Földeák Iván,  Hegyi Gyula EP-képviselő sajtótitkára
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1397 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x