Emberi érzelmek a robot arcán - csúcstechnológia Einstein...
Címlap / Őrület / Emberi érzelmek a robot arcán - csúcstechnológia Einstein képével

Emberi érzelmek a robot arcán - csúcstechnológia Einstein képével

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-20

Megalkották az eddigi legélethűbb robotot, aki Einstein arcát viseli, és képes mosolyogni is. A valódi embertől első ránézésre alig lehet megkülönböztetni, a mesterséges intelligencia pedig csodákra képes. Lehet, hogy nemsokára valóra válik a sci-fi írók álma, és tényleg lesznek "emberszabású" robotok? 

A TED konferencia legnagyobb szenzációja az a robot, aki Einstein arcvonásait viseli, és képes emberi érzelmeket tükrözni. A Hanson Robotics nevű cég robotja ugyan csak mellkastól felfele létezik, ám egy gumimaszknak köszönhetően rendkívüli módon hasonlít Albert Einsteinre. A híres tudós maszkja alatt egy fantasztikus mesterséges intelligencia lapul, melynek segítségével a robot képes reagálni az emberi reakciókra, arca érzelmeket tükröz és szemével követi a körülötte lévő valódi emberek mozgását. A mesterséges intelligencia egy speciális szoftver, amit a Kalifornia Egyetem kutatói fejlesztettek ki. A szoftvert beépítették a Hanson Robotics élethű robotjába, és máris kész a csoda!

A két technológia ötvözése egy olyan humanoid robotot eredményezett, amely a megszólalásig élethű, és nem csak úgy néz ki, hanem úgy is viselkedik. A robot Einstein a vele szemben álló személlyel szemkontaktust keres, és szenzoraival detektálni tudja partnere érzelmeit is: ha nevetést lát, ő is visszamosolyog, ha mérges tekintettel néznek rá, ő is összevonja ősz szemöldökeit. A gumi maszk alatt ugyanis nem csak a szoftver bújik meg, hanem azok a mesterséges izmok is, amelyek a maszkot apró motorok segítségével mozgatják. A körülötte lévő világot a robot is a szemével érzékeli, csak ezek nem valódi szemek, hanem miniatűr kamerák. Ezeken a kamerákon keresztül érzékeli azokat az apró jeleket is, amelyek a beszélgető partner érzelmeit mutatják: a robot szoftvere társalgás közben jelenleg az emberi partner 13 különböző paraméterét vizsgálja a digitális kamerákon keresztül, egyebek mellett a pislogások számát vagy a szemöldök helyzetét.

A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy a robot arra is képes legyen, hogy megállapítsa, vajon a vele szemben ülő ember mosolya valóban őszinte, vagy csak tettetett. Einstein a Hanson Robotics cég negyedik generációs darabja, megalkotásában 155 ember vett részt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1183 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x