Ismét látogatható az Iraki Nemzeti Múzeum - virtuális kiállítás...
Címlap / Őrület / Ismét látogatható az Iraki Nemzeti Múzeum - virtuális kiállítás az ókor ellopott kincseiből

Ismét látogatható az Iraki Nemzeti Múzeum - virtuális kiállítás az ókor ellopott kincseiből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-09

Az Iraki Nemzeti Múzeum 1991 óta nem fogadott látogatót, ám az öbölháború miatt bezárt intézmény 2003-ban mégis kéretlen vendégeket fogadott, akik nem távoztak üres kézzel. 15.000 műtárgyat vittek magukkal a fosztogatók, ezek nagy része mai napig nem került elő. Most az újonnan megnyílt múzeumban ezekből a műkincsekből nyílt virtuális tárlat.  

Február 23-án nyitotta meg kapuit a Bagdadi Múzeum, hivatalos nevén Iraki Nemzeti Múzeum. Az intézmény történetében az elmúlt két évtized a csapások és a sötét időszak kora, először az öbölháború miatt zárták be a múzeumot 1991-ben, hogy aztán 2003-ban az amerikai csapatok bevonulásakor a védtelenül hagyott épületet kifosszák. A Bagdadi Múzeumban volt található a világ legnagyobb kőkorszaki, bibliai kori és iszlám fénykorából származó gyűjteménye, a fosztogatók mintegy 15.000 műtárgyat vittek el, teljesen kirabolva a kiállítótermeket. Ami nem volt mozdítható azt összetörték. A hatalmas nemzetközi felháborodást kiváltó eset igen rossz fényt vetett az amerikai hadsereg katonáira is, aki mindezt szó nélkül végig nézték.

Korábban: Líbia ad a kultúrára>>

A fosztogatás után azonnal nemzetközi összefogás szerveződött, hogy az ellopott műkincseket előkerítsék, és helyreállítsák a múzeumot. A legnagyobb segítséget Olaszország nyújtotta, két héten belül megérkeztek a szakemberek, akik számba vették az eltűnt tárgyakat, és elkezdték a sérült darabok restaurálását. Ehhez az olasz állam 1 millió dolláros segélyt biztosított. A többi ország is mindenben igyekezett támogatni az Iraki Nemzeti Múzeumot - az Egyesült Államok 13 millió dollárt szánt erre a célra -  a nemzetközi összefogásnak hála, nagyjából 6000 műkincs előkerült az ellopottak közül, ám majd’ 10.000 még hiányzik, köztük félszáz történelmileg kiemelten fontos darab. Irakban összesen 180.000 műkincset tulajdonítottak el fosztogatók, a Bagdadi Múzeum mellett kirabolva számos régészeti ásatást és lelőhelyet.


Most hétfőn, február 23-án nyitotta meg Núri al-Máliki miniszterelnök a felújított Iraki Nemzeti Múzeumot, pontosabban azt a részleget, amelyet sikerült az elmúlt hat évben rendbe hozni. Az eredeti múzeumnak jelenleg nagyjából az egyharmada látogatható, ennyit sikerült újjá építeni, és a nemzetközi összefogásnak hála megtölteni a visszaszerzett 6000 műtárggyal. "Ez egy sötét időszak volt, Irak már túljutott ezen. A civilizáció e pontjának kijutott a rombolásból." –mondta az államfő a megnyitó ünnepségen. "Hálásak vagyunk az olasz kormány elkötelezettségének az iraki kulturális örökség iránt, amely fontos része az egész emberiség kulturális örökségének" – tette hozzá a turizmussal és régészeti emlékekkel foglalkozó iraki miniszter, aki azzal a kéréssel fordult a nemzetközi közösséghez, hogy továbbra is segítsék országát a Bagdadi Múzeum helyreállításában.

HarmoNet tipp: Bagdad - az orientalista nagykövet szemével>>

Azokból a műkincsekből, amelyeket nem sikerült felkutatni és visszaszerezni, vagy a fosztogatás során megsemmisültek, virtuális kiállítás nyílik. A látogatók a múzeumban és a világhálón egyaránt bebarangolhatják azt a nyolc termet, ahol az elveszett kincsek láthatóak. "Annak a lehetőségét szeretnénk felkínálni, hogy elektronikus úton lehessen tanulmányozni ezt a művészeti és történelmi szempontból is jelentős örökséget" - mondta Franco Frattini külügyminiszter egy sajtótájékoztatón. A virtuális kiállítást olasz szakemberek készítették, és az olasz állam finanszírozta, megalkotásában nagyjából száz régész és számítógépes szakember vett részt, akik két éven át dolgoztak a több mint egymillió dolláros projekten. Massimo Cultraro, a vállalkozás vezető régésze szerint, a kiállításnak nem célja, hogy a Bagdadi Múzeum helyébe lépjen, csupán egy tág képet szeretne adni egy olyan terület művészeti és történelmi emlékeiről, amely az emberi civilizáció bölcsője volt és amely később a középkori arab világ tudományos életére és műveltségére is kihatással volt. A virtuális kiállítás pótolni igyekszik az elveszett műkincseket, és segíteni az embereket abban, hogy jobban megismerhessék ezt a páratlan gyűjteményt, amely jelenleg sajnos csak ebben a formában látható.


Az iraki kormány és a régészek, kutatók is reménykednek abban, hogy további összefogással sikerül még felkutatni számos műkincset, amelyet Irakból tulajdonítottak el, valamint abban is, hogy a turizmus fellendülése segít abban, hogy további anyagi fedezet álljon rendelkezésre a múzeum további fejlesztésére. A felújítási munkálatok folyamatban vannak, és számos restaurátor, régész dolgozik azon, hogy az elkészülő termekben legyen mit a tárolókba tenni. Az illegális műkincs kereskedelem az egyetlen hátráltató tényező, hiszen az innen ellopott tárgyak legnagyobb részét ilyen módon, külföldön értékesítették, és felkutatásuk, visszaszerzésük nem egyszer feladat. Az Iraki Nemzeti Múzeum kifosztása az egyik legnagyobb kulturális csapás volt az emberiségre nézve, sokan az Alexandriai Könyvtár felgyújtásához hasonlítják. Utóbbit soha nem építették újjá, a Bagdadi Múzeum viszont mostantól ismét látogatható.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3539 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x