A serdülőkorú vadkommunizmusról Vásárhelyen
Címlap / Őrület / A serdülőkorú vadkommunizmusról Vásárhelyen

A serdülőkorú vadkommunizmusról Vásárhelyen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-13

Az első kommunista diktatúráról, a Tanácsköztársaság időszakáról rendeznek tudományos konferenciát a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban március 26-án, csütörtökön 17 órakor. A tudományos tanácskozáson a formálódó, ha tetszik a serdülőkorú kommunista gondolkodásmódról, világszemléletről vitáznak a korszakkal foglalkozó kutatók a Kun Béla vezette rezsim létrejötte után kilencven esztendővel. 

Az 1919. március 21-én kikiáltott proletárdiktatúra gyökerestől forgatta fel a magyar társadalmat; az úgynevezett „Lenin-fiúk” akciói során példátlan terror zúdult az országra.
 
Az egyik leghírhedtebb, Cserny József vezette terrorkülönítmény 200 fővel állt fel. A „Lenin-fiúk” hírhedt páncélvonatukon járták az országot. A vörös terroristák amerre megfordultak, felakasztott, legyilkolt embereket hagytak maguk után. A vérengzések mellett a háború idején leszegényített parasztságtól gátlás nélkül kobozták el a mindennapi betevőt, ezzel párhuzamosan az ártatlan polgári lakosság körében túszok sokaságát szedték. A vörös terror halálos áldozatainak száma meghaladja a fél ezret.
 
A hódmezővásárhelyi konferencián szó lesz a Tanácsköztársaság létrejöttének nemzetközi hátteréről, a véres 133 nap egyház-, illetve parasztpolitikájáról, de külön referátum hangzik majd el az első kommunista diktatúra és a művészetek viszonyáról is.
 
A tudományos program részeként mutatják be Kiss Antal „Adalékok a magyarországi bolsevizmus történetéhez” című kötetét. A vásárhelyi szerző az első világháborúban az olasz fronton, Doberdóban szolgált, majd olasz hadifogságban élte meg az 1918-19-es forradalmakat. Kiss Antal a vásárhelyi és a magyarországi újságokból, illetve családi levelezésekből állított össze egy forrásgyűjteményt, amely alapján könnyebben kép alkotható a Tanácsköztársaság időszakának mindennapjairól. A dokumentumokat fia, Kiss Ádám Antal rendszerezte és szerkesztette kötetté, aki a konferencia keretében ajánlja a közönség figyelmébe a forrásértékű művet.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1252 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x