Munkácsy Szegeden
hirdetés
Címlap / Őrület / Munkácsy Szegeden

Munkácsy Szegeden

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Közel három esztendő után ismét megtekinthető Munkácsy Mihály legendás Honfoglalása a Csongrád megyei Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A festményt utoljára 2006-ban, a szegedi Munkácsy-kiállítás idején láthatták a múzeum látogatói. Az utóbbi években a Kultúrpalota felújítása és más nagyszabású tárlatok miatt nem volt mód a méretes színvázlat kiállítására. 

 

Rendezvénynaptár
A monumentális alkotást 1893-ban készítette a világhírű mester. A szegedi közgyűjtemény néhány esztendővel a mű elkészülte után szerezte meg a hat méter széles és több mint két méter magas alkotást.

A Móra Ferenc Múzeum tulajdonában lévő monumentális festményt a parlament számára festett Honfoglalás színvázlataként alkotta meg Munkácsy. Művészeti szakértők szerint a Szegedre került nagy színvázlaton Munkácsy Mihály sikereseb­ben érzékeltette a magyarok honfoglalásáról, Árpádról és a korabeli viszonyokról a gondolatait és hatékonyabban valósította meg festői elképzeléseit, mint a végleges­nek szánt parlamenti képen.


A színvázlatot évtizedekig a szegedi közintézmény dísztermében láthatta a művészetszerető közönség. Az elmúlt három esztendőben azonban a Móra-múzeum átalakítása és a Rejtett szépségek-, illetve a bibliai műkincs-tárlat miatt nem volt lehetőség a Honfoglalás méltó bemutatására. A múzeum munkatársai az utóbbi napokban állították vissza régi formájába a patinás dísztermet, így ismét megtekinthető Munkácsy remekműve.

A Honfoglaláson kívül egy másik Munkácsy-alkotás is látható a megújított múzeumi díszteremben; kiállításra került ugyanis a Felszolgáló leány című festmény is, de része az új állandó kiállítási kollekciónak Mednyánszky László Virágzó mandulafa című ismert alkotása, a XIX. században élt Borsos József Nő lanttal című műve, Bernardio Pinturiccio félezer éves reneszánsz Mária-festménye és a nemrég restaurált Angyali üdvözlet című mű is. A milliárdos értéket képviselő gyönyörű díszteremben a biztonság érdekében a látogatók mozgását kamerákkal figyelik.

 
 
[ 716 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x