Lebetegítő magány
Címlap / Őrület / Lebetegítő magány

Lebetegítő magány

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Azok az idősek, akiknek nincs családjuk vagy barátaik, esetleg a társaság ellenére magányosnak érzik magukat, általában sokkal rosszabb egészségi és lelkiállapotban vannak - állítja egy új tanulmány, mely a Health and Social Behavior című folyóiratban jelent meg. 

A mintegy háromezer, 57-85 év közötti amerikai közül azok, akik kevesebbet érintkeztek a külvilággal, általában nem nyilatkoztak túl kedvezően saját testi egészségükkel kapcsolatban. Ugyanakkor azok, akik elszigetelve érezték magukat – még akkor is, ha voltak barátaik és családjuk – szintén rosszul érezték magukat.

Az eredmények újabb bizonyítékkal járultak hozzá ahhoz, hogy a társas kapcsolatok fontos szerepet játszanak az idősek egészségi állapotában. "A legtöbb idős ember társas kapcsolatai jelentősen átalakulnak pl. a nyugdíjba vonulás miatt.” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Erin York Cornwell az ithacai Cornwell Egyetemről. Néhányan aktív tagjai lesznek valamilyen szociális szervezetnek, vagy több időt töltenek a családtagjaikkal és a barátaikkal. Ezzel együtt többen magányosnak érzik magukat. Mások azonban elégedettek azzal, hogy kevesebb kapcsolatuk van.

Cornwell szerint a magány és az elszigeteltség érzése többféle módon is hatással lehet az idősebbek egészségi állapotára. Stresszt okozhat, alacsony önértékelést és depresszióhoz vezethet, melyeknek mind lehetnek egészségügyi következményei, vagy azért, mert hatással vannak az életmódra, vagy mert rontják az immunrendszer működését. Cornwell szerint fontos, hogy egyesek miért képesek feldolgozni a kapcsolati veszteségeket, mások miért érzik magukat magányosnak akkor is, ha vannak barátaik.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 979 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x