Buddhizmus Ma előadássorozat
Címlap / Őrület / Buddhizmus Ma előadássorozat

Buddhizmus Ma előadássorozat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A budapesti Gyémánt Út buddhista központban minden hétfőn előadásokat tartanak a buddhizmusról. A tanítások mindenki számára nyitottak. 

Áprilisi program
Április 6.: Szilágyi Róbert:  Az "itt és most" művészete
Április 13. : Puskás Gergely: Buddhizmus nyugaton
Április 20: Kőszegi Zsuzsa: Az átadás: Mitől maradt fent?
Április 27: Dénes András: Amit a buddhizmusról tudni akarsz
Május 4.: Major Péter: Nem változó értékeink

Az előadások ingyenesek.

Kezdés: minden alkalommal este 8 órakor
Cím: Budapest, VII. kerület Huszár u. 7-9.

Bővebb információ >>

A buddhizmusról
Az öt világvallás egyike, amelyben külön hangsúlyt kap az együttérzés és a tolerancia.

Azonos világon kell osztoznunk, ezáltal mindannyian össze vagyunk kapcsolva. Környezetünknek hasznára válva, a mi egyéni világunk is gazdagabbá válik.

Buddha tanításait szanszkritül dharmának, tibetiül csönek hívják. Mindkettő azt jelenti: „ahogy a dolgok vannak“. Tehát a buddhizmust tekinthetjük úgy, mint eszközöket, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a dolgokat úgy lássuk, ahogy valóban vannak – itt és most. A buddhizmusban nincsenek dogmák, és megengedi, hogy bármit megkérdőjelezzünk. Buddha tanításai a test, a beszéd és a tudat szabadságának teljes kifejlesztését célozzák.A Gyémánt Út

A buddhizmus három nagy "útjából", a főleg Tibetben, Bhutánban és Nepálban fennmaradt változatot vadzsrajánának, magyarul "Gyémánt Út"-nak nevezik. (Ezt a nevet kapták a Láma Ole Nydahl által alapított világi buddhista közösségek is világszerte.) A Gyémánt Útról azt tartják, hogy tartalmazza az összes módszert, amit Buddha tanított, magas szintű gyakorlatait alkalmazva követői gyors fejlődésre számíthatnak.

Láma Ole Nydahl és közösségei
A tibeti buddhizmusnak négy nagy iskolája van, ezek egyike a Karma Kagyü, amely főként a meditációra helyezi a hangsúlyt, és képes – egy hiteles tanítón keresztül – hozzásegíteni bennünket a tudat természetének közvetlen megtapasztalásához. Ezeket a hatékony módszereket a történelmi Buddha tanította legközelebbi tanítványainak. Később indiai mahasziddhák – Padmaszambhava, Tilopa, Naropa, Maitripa – és a híres tibeti jógik, Marpa és Milarépa őrizték és adták tovább ezeket a tanításokat. A XII. században a szerzetes Gampopa továbbadta e tanításokat az első Gyalva Karmapának, Tibet első tudatosan újraszülető lámájának. A vonal vezetője jelenleg a 17. Karmapa, Táje Dordzse.

Ole Nydahl és felesége, Hannah voltak a 16. Karmapa, Rangdzsung Rigpe Dordzse első nyugati tanítványai. Karmapa 1972-ben bízta meg őket azzal, hogy világi meditációs központokat hozzanak létre Nyugaton. Jelenleg több mint ötszáz centrum működik világszerte, Magyarországon 25 található. A központok hierarchia nélkül, bárki számára nyitottan dolgoznak, nyilvános tanításokkal és meditációkkal.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3626 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x