Írás-, és olvasási zavar: A fiúk gyakrabban érintettek!...
Címlap / Őrület / Írás-, és olvasási zavar: A fiúk gyakrabban érintettek!

Írás-, és olvasási zavar: A fiúk gyakrabban érintettek!

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Az írással kapcsolatos tanulási zavarok legalább olyan gyakoriak, mint az olvasási problémák, különösen fiúk körében - állítják a Mayo Klinika kutatói. 

Írott nyelvi zavarról, más néven diszgráfiáról akkor beszélünk, ha a gyermek írási képességei jóval az életkornak megfelelő szint alatt maradnak. A diszgráfiás gyermekeknek nehezükre esik a kézírás és a helyesírás, valamint problémáik vannak gondolataik írásban való kifejezésével.

A mostani kutatás során 5700 gyermek életét követték figyelemmel a kutatók. Az évek során a gyermekek 7-15 százalékánál alakult ki diszgráfia. A százalékok közti különbség oka a diszgráfia eltérő diagnosztizálási gyakorlata. A fiúk körében átlagosan kétszer háromszor gyakrabban fordul elő a diszgráfia, mint lányoknál.

"Adataink szerint tehát jól látható, hogy a diszgráfia legalább olyan gyakori, mint a jóval nagyobb nyilvánosságot kapott diszlexia"
- nyilatkozta Dr. Slavica K. Katusic, a Mayo Klinika munkatársa.

"Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a legtöbb diszgráfiás gyermeknek az olvasással is vannak problémái" - tette hozzá Dr. Katusic.

A nembeli különbségekért valószínűleg az alapképességek közti eltérések tehetők felelőssé, a lányok ugyanis normális esetben is könnyebben tanulnak írni, és könnyebben fejezik ki magukat írásban, mint a fiúk.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1944 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x