Ilyen még nem volt: Két és fél méteres antilop-bútor -...
Címlap / Őrület / Ilyen még nem volt: Két és fél méteres antilop-bútor - a fa mestere

Ilyen még nem volt: Két és fél méteres antilop-bútor - a fa mestere

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Sprok Antal szoborbútoraiból "Fából faragott világom" címmel nyílik kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban július 3-án, pénteken. A különleges, félig szobor-, félig bútoralkotásokat bemutató tárlat érdekessége a kifejezetten a szegedi kiállításra elkészült két méter hetven centiméter magas antilop-szoborbútor. A kiállítást Geszti Péter nyitja meg este 7 órakor. 

Július 3-án különleges lények költöznek a Móra-múzeumba: gazellák, majmok, tevék, komédiások, pénztárosok, szerzetesek népesítik majd be a Kultúrpalota kiállítótermét - mindannyian szoborbútorban megformázva. A szoborbútorok Sprok Antal belsőépítész alkotásai, különleges, bútorfunkcióval rendelkező szobrok: fiókos gazellák, polcos pulykák, vagy éppen padként szolgáló tevék. 

Sprok Antal a nyolcvanas években a csongrádi bútorgyárban tervezőként dolgozott, majd lakótelepi garázsában nyitotta meg első saját műhelyét. Később Budapesten, az Operaházban volt műterem-vezető, majd az 1990-es évek végén kezdett el szoborbútorokkal foglalkozni. Az elnevezés is tőle ered, egy kölni bútorkiállításra készülve fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy „kentaur-jellegű”, azaz egyszerre szobor- és bútorjellegű alkotásokat készítsen. Volt már kiállítása Finnországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban is.


A különleges humorú, egyedi iróniájú szobrok mind fából készültek, és az alkotó különösen odafigyel arra, hogy megmunkálás után is megőrizzék eredeti jellegüket, „egyéniségüket”. A Móra Ferenc Múzeumban huszonöt ilyen szoborbútor kerül kiállításra, köztük egy igazi különlegesség: Sprok Antal, a múzeum nagy belmagasságához igazodva egy két méter hetven centiméter magas antilop szoborbútort készített kifejezetten a szegedi kiállításra.

A megnyitón a szegedi kortárs balett táncművésze, Finta Gábor, és Gőz László, harsonaművész is közreműködik majd.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3675 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x