Asztmával a csúcson: 6210 méterig jutottak asztmás hegymászóink...
Címlap / Őrület / Asztmával a csúcson: 6210 méterig jutottak asztmás hegymászóink a Pamírban!

Asztmával a csúcson: 6210 méterig jutottak asztmás hegymászóink a Pamírban!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

A magyar asztmás hegymászók csoportja feljutott a 6210 méter magas Razdelnaya csúcsra a Kirgizisztánban található Pamír hegységben. Zempléni Balázs és Zempléni Szabolcs saját eddigi magassági rekordjukat 1300 méterrel szárnyalták túl, és bizonyították, hogy a betegség ellenére nekik semmi sem lehetetlen! 

Az expedíció, Zempléni Szabolcs és Zempléni Balázs egy tapasztalt vezető, Katona László (hegymászó, oktató, tesitanár) és két másik hegymászó társaságában vágott neki az embert próbáló útnak. A kis csapat Moszkvába repült, majd a kirgizisztáni Bishkek és Osh városának érintése után, teherautókkal jutottak el a 3600 méteren fekvő alaptáborba már a Pamír hegységben. Egy napos akklimatizáció után következett az előretolt alaptábor 4400 méteren. A fiúk, hogy szoktassák szervezetüket a megváltozott körülményekhez, itt több napot töltöttek.

A 8. napon, július 24-én a két fiatal sportoló és vezetőjük 11 órás embert próbáló menet után feljutottak 5300 méterre, a 2-es táborba. A két tábor közötti út nem csak kimerítő volt, hanem veszélyekben is bővelkedett. A csapatnak olyan gleccsereken kellett átkelnie, amelyen 30-40 méter mély merőleges repedések futottak végig, ezeket pedig gyakran belepte a szakadó hó, így nem lehetett látni őket. Szerencsére Balázs és Szabolcs végig nagyon óvatosak voltak, és nem történt bajuk, de láttak olyan hegymászókat, akiket a szakadékból kellett a hegyimentőknek kimenteni.

A 15. napon már 6100 méterig jutottak, és 6200 méteren kezdték meg a sátorállítást, amely a viharos erejű szélben, az elképesztően jeges terepen majdnem három órát vett igénybe. A szél ekkor már 100-150 km/óra sebességgel fújt, a hó pedig vízszintesen esett. A következő napon az időjárás annyira elromlott, hogy a Pamír legmagasabban fekvő Lenin-csúcsára korábban indult csoportok is mind visszafordultak, és még a legtapasztaltabb „hegyi medvék” sem kísérelték meg az életveszélyes utat a csúcsra. A kutatók is alátámasztják, hogy a globális felmelegedés hatására a hegységben sokkal szélsőségesebb időjárás tapasztalható, mint korábban.

Az asztmás sportolók a Mont Blanc 4800 méter magas tetejének meghódítása után, most a 6210 méter magas Razdelnaya csúcsig jutottak, és büszkén jelenthetik, hogy sem az asztmájuk, sem a kondíciójuk nem hátráltatta őket.  A két fiatal sikere is alátámasztja, hogy a gondos kezelés és a kiegyensúlyozott terápia mellett, a betegséggel is teljes értékű életet lehet élni, s ez minden asztmásnak reményt adhat.

A túrára való felkészülés során fokozatosan szoktatták hozzá szervezetüket a megerőltetéshez. Eleinte gyakrabban, de rövidebb ideig végeztek testmozgást, ám végül eljutottak arra a szintre, ahol már nincs észlelhető különbség közöttük és egy nem asztmás hegymászó között. Mászás közben is jellemző, hogy felfelé haladva egy ideig romlik az asztmások teljesítménye, ám amint a tüdejük megszokja a terhelést, azonos szinten kezd teljesíteni az egészségesekkel.

A fiúkat egy  tüdőgyógyász az út előtt rendszeresen vizsgálta, az előírás szerinti asztmagyógyszereiket pedig vinniük kellett magukkal. A mai modern asztmagyógyszereknek köszönhetően a betegség szinten tartható és a gyógyszerek megfelelő alkalmazása mellett folyamatosan kontrollálható. Mivel az expedíció másik fontos célja az volt, hogy a csapat tagjai megfigyeljék, miként viselkedik a betegség ilyen magasságokban. A tervek szerint a hegymászók naponta kétszer véroxigén és csúcsáramlás mérést végeztek magukon. A mérési eredményeken alapuló feltételezések kiindulópontot adhatnak egy szélesebb körű kutatáshoz. Úgy tűnik semmi sem lehetetlen, még asztmával sem!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 965 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x