Több mint ezer megfigyelés a Vadonleső programban
Címlap / Őrület / Több mint ezer megfigyelés a Vadonleső programban

Több mint ezer megfigyelés a Vadonleső programban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Szeptember közepén indult el Európa első átfogó természet-megfigyelő rendszere, a Vadonleső program. A program indulása után egy héttel, már ezernél több észlelést rögzítettek a lelkes önkéntesek. A Vadonleső program ötletgazdái szerdán Pécsett, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságon megjutalmazták az ezredik bejelentőt. 

Elindult egy Európában egyedülálló természet-megfigyelő rendszer, a Vadonleső program, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozott létre és tart fent. A programot szeptember közepén mutatta be sajtótájékoztatón Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár. A program olyan internet alapú megközelítést használ, amely lehetővé teszi számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését, az egyetlen helyen történő ismeret átadást, interaktív szemléletformálást és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely a szaktudás továbbítása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.

A Vadonleső programban – első lépésben – kilenc állatfaj megfigyelése és előfordulásának internetes rögzítése lehetséges. A négy emlős- (sün, mókus, vakond, ürge), két kétéltű- (szalamandra, levelibéka), két lepke- (farkasalma lepke, csíkos medvelepke) és egy bogárfaj (szarvasbogár) közül a legnépszerűbb, azaz legtöbbet látott állatfaj a sün. Mára már több mint 400 önkéntes találkozott a sünnel, és jelezte ezt a www.vadonleso.hu oldalon.

Nem sokkal marad le - a bejelentések számát tekintve – a mókus, amiről közel 300 észlelést tartalmaz a Vadonleső adatbázisa. Levelibékát és vakondot több mint 150-150-en, szarvasbogarat 100-an láttak. Szalamandrával és ürgével még csak kisebb számban találkoztak a bejelentők. A legkevesebb észlelést a két lepkefajról jelentették be az önkéntesek, viszont az ezredik megfigyelés éppen egy lepkefajról, a csíkos medvelepkéről érkezett. A Vadonleső program ötletgazdái szerdán Pécsett, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságon megjutalmazták az ezredik bejelentőt.

KvVM
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1068 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x