Halálturizmus? Morbidnak hangzik, de valóban létezik
Címlap / Őrület / Halálturizmus? Morbidnak hangzik, de valóban létezik

Halálturizmus? Morbidnak hangzik, de valóban létezik

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Svájc gyönyörű ország, magas hegyeivel, kéklő tavaival sok ezer turistát vonz évente. Mégis vannak, akik kizárólag azért látogatnak el ide, hogy meghaljanak. Morbid? Valóban az, ám az eutanázia engedélyezése óta egyre többen választják az országot végső állomásul. Egy kérdés, amely az egész világot megosztja. 

A törvény szigorítására készülődnek Svájcban, amióta nyilvánvalóvá vált: sok turista csak azért érkezik az országba, hogy ott haljon meg. A svájci kormány szerdán jelentette be, hogy két törvénymódosítást is kidolgoztak az  eutanázia-klinikák működésének szigorítására, amelyeket hamarosan társadalmi vitára bocsátanak. A hír hallatán várhatóan megszaporodik azok száma, akik a közeljövőben szeretnének támogatott öngyilkosságot elkövetni. 2007-ben 400-an éltek ezzel a lehetőséggel, és közülük 132 külföldi volt, aki csak meghalni utazott el Svájcba. A svájci kormány félti az ország nemzetközi hírét, ezért felülvizsgálják a törvényeket, és új, szigorúbb ellenőrzést szeretnének.

A klinikákat - amelyek halálos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő emberek számára biztosítják, hogy saját akaratukból váljanak meg életüktől - várhatóan arra kötelezik, hogy csak akkor segítsenek a hozzájuk fordulókon, ha azok két, betegségük gyógyíthatatlan voltát és haláluk hónapokon belül való bekövetkeztét igazoló orvosi véleményt is bemutatnak. Ezeket a szakvéleményeket nagyon szigorúan fogják felülvizsgálni, komolyabban felügyelik majd a halálos altatóadagokat felíró orvosokat is, valamint várakozási időt kötnének ki  a meghalni vágyók számára. Ezenkívül előírnák, hogy a klinikák csak a folyamat legalapvetőbb költségeit kérhetik el a betegektől. Ha az érintett klinikák ezt nem vállalják, akkor bezáratják őket.


Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügy-miniszter szerint azt akarják megakadályozni, hogy a páciensek a svájci határt átlépve pár napon belül támogatott öngyilkosságot követhessenek el, és szeretnék elérni, hogy tényleg csak gyógyíthatatlan betegek legyenek közöttük. A klinikák ugyan már most tartják magukat a jelzett előírásokhoz, ám a Dignitas nevű klinikát támadások érték amiatt, hogy megengedőbb, és nem csak halálos betegeknek, hanem például súlyos depresszióban szenvedőknek is biztosította az öngyilkosság lehetőségét. Az esetleges majdani várakozási időről csak azt mondta a miniszter, hogy minden egyes esetben különböző lehet.

A klinikák gazdasági érdeke ugyanakkor azt diktáltja, hogy lehetőleg minél gyorsabban, minél nagyobb számú halálra vágyó páciens menjen keresztül a rendszeren. A zürichi kanton eutanáziára vonatkozó megengedő előírásaiból hasznot húzott például a Dignitas is. Az akár már jövő márciusban életbe lépő törvény elfogadása azonban svájci szövetségi szintre emelné a kérdés eddig kantonokra bízott kezelését. A Dignitas alapítója, Ludwig Minelli szerint a törvény elkésett, és a szigorítás nem fogja csökkenteni az öngyilkosok számát, legfeljebb azok majd a vasúti síneket választják a kórházak helyett.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1104 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x