Házicica helyett házitigris
Címlap / Őrület / Házicica helyett házitigris

Házicica helyett házitigris

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-27

Amerikában több ezren tartanak a konyhakertben tigrist. A család örömére! 

Négy tigris játszadozik önfeledten a bekerített kicsiny területen. Köztük ott áll Terri Block, félelemnek nyoma sem látszik rajta. A szőke texasi hölgy időnként megsimogatja kedvenceit, becézve szólítgatja őket és játékokat dobál feléjük.

Csak Günther rosszkedvű - a jól megtermett tigris minden hívogatás ellenére sem hajlandó előmászni ketrecéből. Közben a többiek vidáman lubickolnak a fürdőkád vízében. E békés jelenet színhelye a "Tiger Creek Wildlife Refuge" elnevezésű tigrismenhely Texas észak-keleti részében.

- Jelenleg 21 tigrist, öt oroszlánt és két pumát tartunk - meséli büszkén Terri Block, a szabad természetben fekvő tigris-otthon igazgatónője. A magánerőből fenntartott menhely zsúfolásig megtelt, miután Texas állam törvényhozása egy évvel ezelőtt megtiltotta tigrisek és más vadállatok tartását az állam területének kétharmadán. Ezért egyre több tigrist leadnak vagy titokban elpusztítanak.

Senki nem tudja pontosan, hogy hány tigris van magántulajdonban az Egyesült Államokban. Állatvédő szervezetek szerint mintegy ötezer. A legtöbb - feltehetően több mint kétezer - Texas államban. Még a közelmúltban is lehetséges volt, hogy bárki, aki tigrisre vágyott, teljesítse ebbeli óhaját.

- A tigrisek nem drágák. Fogságban gyorsan és problémamentesen szaporodnak. Sokan tenyésztenek tigrist az Egyesült Államokban, nem kevesen közülük gátlástalanul és profitszerzés céljából - állítja Terri Block.

A kisvárostól, Tylertől északra lévő tigrismenhely új otthonul szolgál a nem egyszer borzalmakat átélt állatoknak. Amarát például kölyök korától fogva rendszeren verte a gazdája és arra kényszerítette, hogy kutyákkal küzdjön. Még ma is megrémül, ha olyan embert lát, aki - akárcsak egykori gazdája - baseball sapkát visel. Simonnak, sok más tigrishez hasonlóan, leoperálták a karmait. Karmok nélkül azonban a tigris nem képes jól futni.

Gyakori eset, hogy magánemberek aranyos kistigriseket vásárolnak, amelyek azután gyorsan megnőnek. Rövidesen akár kilenc kiló húst is elfogyasztanak napjában és veszélyessé válnak. Ilyen volt például Lexie és ezért gazdája elhatározta, hogy elaltattatja. A kihívott állatorvos azonban elszállította a Tyler-i menhelyre. Ott él most Accolon és Sierra is, Michael Jackson egykori két "házi tigrise". A popsztár - miután nem akart már tovább gondoskodni róluk - 4000 dollárt fizetett a menhelynek és ebből kikerültek egy új ketrec megépítésének költségei - meséli Terri Block.

Az Egyesült Államok államaiban különféle módokon szabályozták a tigristartást. Egyes államok tiltják, másokban előzetes engedélyhez kötik, ismét másokban viszont alig ellenőrzik. Az állatvédő szervezetek szerint a tigriseknek a természetben a helyük és nem lenne szabad háziállatot csinálni belőlük. Igen sok az elárvult, rossz bánásmódban részesülő, kitaszított és elaltatott tigris. És az sem mellékes, hogy ezek a ragadozók természetesen veszélyesek. Csak Texas államban két kisgyermeket öltek meg magántulajdonban lévő tigrisek az elmúlt három esztendőben.

A washingtoni kongresszus előtt jelenleg törvényjavaslat fekszik, amely első ízben korlátozná ragadozók és medvék magánszemélyek általi tartását.

- Egyáltalában nem akarjuk betiltani a tigristartást. Csak pontosan kellene szabályozni, mégpedig szigorú biztonsági előírásokkal és ellenőrzésekkel, akárcsak a mezőgazdaságban" - vélekedett Terri Block.

A zsúfolásig telt Tyler-ben az adományok egyelőre még fedezik a költségeket - a napi 136 kiló húst és a személyzet fizetését. Hétvégeken mintegy száz látogató keresi fel a menhelyet, hétköznapokon pedig akár egész iskolai osztályok is látogatják. "Tigriseim anyjukat látják bennem. 1996 óta vagyunk itt és azóta gyakorlatilag nem voltam még szabadságon. Szívvel-lélekkel kell végeznünk ezt a munkát" - idézte Territ a dpa.MTI-stop
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3239 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x