HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22
Címlap / Őrület / Pünkösdi királyság

Pünkösdi királyság

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22

Vajon meddig tart? Mit is ünnepeltek a régiek Pünkösdkor? Egy ősi tavaszünnepről van szó, amit később a keresztények a Szentlélek eljövetelének napjaként ünnepeltek.  

 

Meddig tart a pünkösdi királyság? Az év jeles napjai között talán a ismeretlenebb a pünkösd. Pedig egy ősi tavaszünnepről van szó, amit később a keresztények a Szentlélek eljövetelének napjaként ünnepeltek.

Ez és a tavasz ünneplése kapcsolódik össze akkor, amikor a templomokat zöld ágakkal és piros virágokkal díszítik fel a húsvét utáni ötvenedik napon.

A pünkösdhöz kapcsolódó népszokások sem ismertek, kevés helyen követik ma már ezeket. Talán a pünkösdi királyválasztás a kivétel. Magyarországon már a középkorban is választottak ezen az ünnepen uralkodót, és bár a szólás úgy tartja, hogy a pünkösdi királyság rövid, azért uralkodása egy éve igen tartalmasan telik.

A pünkösdi király hivatalos a falu minden mulatságába, ünnepségére, a helyiek állják a számláját a kocsmában, és még a lovát és marháját is őrzik helyette. Na de ezt ki is kell érdemelni lovas- és más ügyességi játékokkal: tekézéssel, birkózással, borosüveg-táncoltatással.

Persze már a középkorban is tudták őseink, hogy a király mit sem ér asszony nélkül, így csakhamar kialakult a pünkösdi királyné megválasztásának szokása. Ők ketten és a falu fiatalsága házról házra jártak pünkösd vasárnapján, énekeltek, táncoltak, és remélték, hogy szívesen fogadják őket. (Értsd: pénzt és ételt adnak nekik, na meg egy kis itókát…)

A Dunántúlon nem ez a pünkösdölés, hanem a pünkösdi királynéjárás szokása terjedt el. Itt öt lány járt házról házra, közülük a legkisebb volt a királyné, akit szépen felöltöztettek, és fölé baldachinszerűen kendőt tartottak. Énekük végén felemelték a kis királynét, és azt kívánták a háziaknak, hogy kenderük is nőjön ekkorára. Ha viszont nem fogadták őket szívesen, akkor a kis leány leguggolt, jelezve, hogy annak a gazdának ne legyen jó termése.
Még akkor se, ha éppen jó idő van pünkösdkor.

Mert persze ehhez az ünnephez is kapcsolódik időjóslás. Például Délvidéken úgy tartják, hogyha ekkor jó idő van, akkor jó bor lesz. A pünkösdi eső viszont rosszat jelent. Főleg azoknak a fiataloknak, akik egy másik pünkösdi szokásnak, a ladikázásnak akarnak hódolni. A legény ugyanis pünkösdkor díszes evezőt ajándékoz a kiválasztott lánynak, akivel aztán egy zöld ágakkal feldíszített csónakkal mennek ladikázni. A légyotthoz viszont javasolt a jó idő, úgyhogy talán ők voltak, akik kitalálták, hogy pünkösdkor átok az eső. 
 
[9435]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x