Unió: jön a szabványbanán
Címlap / Őrület / Unió: jön a szabványbanán

Unió: jön a szabványbanán

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Budapest - Azzal, hogy május 1-jén hazánk az Európai Unió (EU) tagja lett, természetesen nem változott meg minden egy csapásra, nem emelkedik meg egyik napról a másikra a fizetésünk, nem lesz kisebb a szegénység, és a pesszimista magyar mentalitás sem megy át életvidámba.  

Budapest - Azzal, hogy május 1-jén hazánk az Európai Unió (EU) tagja lett, természetesen nem változott meg minden egy csapásra, nem emelkedik meg egyik napról a másikra a fizetésünk, nem lesz kisebb a szegénység, és a pesszimista magyar mentalitás sem megy át életvidámba. Mégis van néhány konkrét változás, ami a mindennapjainkat érinti, és tényleg az EU-csatlakozás miatt lépett életbe. Ezeket gyűjtöttük csokorba.



1. Határátlépés ezentúl magyar személyivel is
Ezentúl személyi igazolványunkkal léphetünk be az unió országaiba (plusz Izlandra, Norvégiába és Liechtensteinbe), mégis azt ajánlják a szakemberek, vigyük magunkkal útlevelünket is, mert előfordulhat, hogy külföldön nem ismerik föl a magyar okmányokat. A 14 év alatti gyerekek továbbra is csak útlevéllel utazhatnak.

2. Nem ellenőrzik többé a vámosok a csomagot
A szlovák, szlovén és osztrák határon megszűnt a vámellenőrzés, viszont nem igényelhetjük vissza a forgalmi adót az unióban vásárolt áruk után. Amit viszont kint szereztünk be, azt értékhatártól függetlenül, vámmentesen hozhatjuk haza. Megéri egyes tartós fogyasztási cikket külföldön megvenni, mert az eladó saját országa szerinti áfakulccsal értékesíti az árut, és a magyar 25%-os áfa az egyik legmagasabb.

3. A munkavállalás még csak részben szabad
Szabadon válthatunk állandó lakhelyet az unión belül - bizonyos feltételek mellett: igazolnunk kell többek között megélhetésünk forrásait, vagyonunkat, életjáradékunkat, és teljes körű egészségbiztosítással kell rendelkeznünk. A legtöbb országba most is csak bizonyos korlátozások mellett mehetünk dolgozni, viszont megnyílt előttünk Nagy-Britannia, Írország és Svédország munkaerőpiaca.

4. Külföldi tanulás fogadónyilatkozattal
A magyar diákok alap- és továbbképzést is kaphatnak az unió országaiban. A továbbtanuláshoz általában fogadónyilatkozat kell, egyes országokba pedig csak azok mehetnek, akik már magyar felsőoktatási intézménybe is felvételt nyertek. A diákoknak igazolniuk kell megélhetésük feltételeit, valamint a teljes körű betegbiztosítást. Kint több százezer forintos tandíjat kell fizetni, de vannak ösztöndíjak.

5. Fizetni is kell az ingyenes betegellátásért
A sürgősségi betegellátást a magyarok is ingyenesen vehetik igénybe, de nem minden tagállamban ugyanazokkal a feltételekkel. Előfordulhat az is, hogy valamennyi térítési díjat kell fizetni. A helyi orvosok receptjeire kedvezményes gyógyszer jár, a magyarokra viszont csak itthon kapunk olcsóbb orvosságot.

6. Jön az uniós rendszámtábla
A május 1-je után forgalomba helyezett autók uniós, EU-csillagokkal ellátott rendszámtáblát kapnak, a korábban érvényben lévőket azonban nem kötelező lecserélni. Ha valaki mégis uniós rendszámtáblát akar, 36 ezer forintért vásárolhat. Az unión belüli utazáskor nem kell ezentúl a H betűs országjelzést felragasztani az autók hátuljára.

7. A bukósisakra és az uborkára is van szabvány
Összesen körülbelül 16 ezer termék formáját, kinézetét szabályozza az EU. Pontosan leírják például, hogy mekkora kell legyen a forgalomba hozható banán vagy uborka, de például a motorosok bukósisakjának méretét is pontosan meghatározzák.
Forrás: Blikk
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 883 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x