A Washington Redskins "rézbőrű" maradhat
hirdetés
Címlap / Őrület / A Washington Redskins "rézbőrű" maradhat

A Washington Redskins "rézbőrű" maradhat

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-20

Washington Redskins, az amerikai főváros híres futballcsapata "rézbőrű" maradhat, a legfelsőbb bíróság ugyanis hétfőn úgy döntött, nem foglalkozik azzal a panasszal, amely szerint a csapat elnevezése sértő az indián őslakosok leszármazottaira nézve. 

 

Rendezvénynaptár
Ezzel újabb fordulóponthoz érkezett az immár 17 éve tartó pereskedés: a Washingtonban székelő legfelsőbb amerikai bírói fórum elutasította hat olyan indiánnak az ügyben benyújtott fellebbezését, akik azt akarják elérni, hogy az amerikaifutball-csapat változtasson nevet.

A legfelsőbb bíróság tagjai az alsóbb szintű fellebbezési fórum állásfoglalását helybenhagyva azon az alapon hárították el az ügy tárgyalását, hogy az először 1992-ben benyújtott panasz évtizedeket késett az első Redskins védjegy 1967-es megjelenéséhez képest. Arról viszont nem mondtak véleményt, hogy a Redskins név faji tekintetben sértő jellegű-e.


A bírák annak ellenére sem voltak hajlandók foglalkozni az indiánok panaszával, hogy azok keresetét több mint 30 olyan jogász és 13 pszichológia professzor támogatta, akik a sztereotípiák, az előítéletek és a diszkrimináció kérdéseinek szakértői. Ugyancsak az indiánok mögött sorakozott fel több jogvédő, vallási és egyéb szervezet.

Az észak-amerikai profi futball-liga legismertebb csapatai közé tartozó Redskins ügyvédei természetesen azt szorgalmazták, hogy a legfelsőbb bíróság ne foglalkozzon az indiánok fellebbezéssel, mondván, hogy az alsóbb fokú bíróság megfelelő döntést hozott.

Maga a Redskins elnevezés 1933-ból származik; a focisták az akkor Bostonban működő csapat vezetőedzője iránti tiszteletből lettek Rézbőrűek, aki történetesen indián volt. A csapat 1937-ben költözött Washingtonba, emblémája az utóbbi évtizedekben szinte mindvégig egy tolldíszes indián fej volt.

Indiánok egy csoportja 1992-ben kezdett pereskedni, nem is eredménytelenül: az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal először a javukra döntött. Egy szövetségi bíró 2003-ban, majd 2008-ban azonban úgy foglalt állást, hogy a csapat megtarthatja elnevezését. A Redskins körüli pereskedés a legfelsőbb bíróság hétfői döntésével valószínűleg nem ér véget, egy másik indián csoport ugyanis hasonló panaszt nyújtott be két évvel ezelőtt.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
 
 
[ 1412 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x