A biztosítás nélküli amerikaiak gyakrabban halnak bele sérüléseikbe...
Címlap / Őrület / A biztosítás nélküli amerikaiak gyakrabban halnak bele sérüléseikbe

A biztosítás nélküli amerikaiak gyakrabban halnak bele sérüléseikbe

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-30

Amerikaiak az ugyanolyan súlyos sérülésekből fele olyan eséllyel tudnak felépülni, ha nincs biztosításuk, mint akkor, ha van. 

Az Egyesült Államokban az egészségügyi reform vitájában is idézett vizsgálat és tanulmány kínos eredményét és adatait az Archives of Surgery novemberi száma közölte.

A tanulmány a világ leggazdagabb egyetemének, a Harvardnak, az USA legrégibb felsőoktatási intézményének köszönhető. Sok Nobel-díjas dolgozott ezen az egyetemen és ezért sem meglepő, hogy az itt írott tanulmány nagy feltűnést keltett.

A szerzők, Atul Gawande sebészorvos és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a készülő amerikai egészségügyi reform vitájában már említették a betegellátásban észlelhető nagy különbségeket. Most könyörtelen adatok kerültek napvilágra arról, hogy magánbiztosítók által nem védett betegek gyógyulási esélye lényegesen rosszabb, mint a többi állampolgáré.

A kutatók csaknem hétszázezer, kórházi kórtörténetet dolgoztak fel. A 2002-2006 között baleseti sebészetre kerülő emberek főleg autóbaleset, esés vagy lövés okozta sérülés áldozatai voltak. Kiderült, hogy azok közül, akik megfelelő biztosítással nem rendelkeztek, csak feleannyian kerültek élve haza, mint a biztosítottak.

Az érvényes amerikai törvények szerint a sürgősségi betegellátó osztályok mindenkit egyformán kötelesek ellátni, amíg állapota stabilizálódik.   

A különbségtétel azonban már az esemény helyszínén kezdődik. A biztosítás nélkül balesetes legtöbbször lényegesen később kerül sürgősségi felvételre, mint a jól biztosítottak. Gyakran viszik át a biztosítatlan betegeket egyik kórházból a másik, ahol így sokkal később kapnak ellátást, mint ha az első gyógyintézetben megfelelő segítséget kaptak volna.

A politikusok meggyőződése szerint a törvény értelmében a sürgősségi ellátás az Egyesült Államok területén minden állampolgárnak egyformán jár. A valóságban viszont a biztosítás nélküli amerikai legtöbbször más kezelésben részesül, mint a drága magánbiztosítónál bejegyzett beteg.

A nem biztosítottaknál ritkábban történnek meg a sok pénzbe kerülő vizsgálatok és a balesetet követően legtöbbször nem kapják meg a szükséges utókezelést sem. A reformmal kapcsolatos vita bizonyosan tovább foglalkozik ezekkel a nehezen vitatható tényekkel.


(November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!)

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2118 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x