A szilveszteri petárdázás veszélyeztetheti a háziállatokat...
Címlap / Őrület / A szilveszteri petárdázás veszélyeztetheti a háziállatokat

A szilveszteri petárdázás veszélyeztetheti a háziállatokat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Az óévbúcsúztató vigadalomban elsütött petárdák és tűzijátékok miatt sok házi kedvenc riadtan szalad világgá, az ilyenkor elkóborolt állatok közül sok sohasem kerül elő, éppen ezért a háziállatok óvására hívja fel a szilveszterezők figyelmét az Orpheus Állatvédő Egyesület. 

A kutyák a közeli petárdarobbanások pillanatában úgy megijedhetnek, hogy akár a gazdik kezéből a pórázt is kitépik. A kóborrá váló állatok hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak. Nem ritka a  gázolás vagy a vadászok által elvégzett vadvédelmi célú kutya-, macskakilövés sem.

A közterületen kóborló állatokat jobbik esetben a lakosok menhelyre viszik, vagy a kóbor állatok begyűjtésével foglalkozó ebrendészet, gyepmester gyűjti be azokat.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja az állattartóknak, hogy a kutyáikra, macskáikra lehetőleg kössenek bilétás nyakörvet, amelyen cím, telefonszám, név is található. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltatóhelyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassák a négylábúakat, otthon biztosítsanak a kedvenceknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet. A félős, ijedős ebek a petárdarobbanások miatt ilyenkor harapósabbak lehetnek, de némi odafigyeléssel ez is elkerülhető.

Ha az eb elmenekült, eltűnt, akkor érdemes fotóját kiplakátolni a környéken, felkeresni a gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda is kerülhetnek a kóborló állatok. A gyepmesteri telepekre bevitt állatokat két hét megfigyelés után a törvények értelmében el is altathatják.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület internetes információs oldalakat is működtet, a www.sinter.hu, illetve www.ebrendeszet.hu oldalak tartalmaznak hasznos címeket, telefonszámokat.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1947 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x