Kutyajogsi Bécsben
Címlap / Őrület / Kutyajogsi Bécsben

Kutyajogsi Bécsben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

"Kutyajogosítvány" megszerzésére kötelezhetik a bécsi gazdikat - feltéve, ha a lakosság is támogatja az ötletet. 

A jogosítvány lényege, hogy a tulajdonosoknak elméleti és gyakorlati részből álló vizsgán kell bizonyítaniuk: veszélyes helyzetekben is képesek bánni ebbel. A gazdinak sétáltatáskor mindig magánál kellene tartania az iratot, máskülönben pénzbírságra számíthatna.

Az osztrák fővárosban februárban népszavazást tartanak, és több más kérdés mellett a kutyavezetői jogosítványról is dönthet majd a lakosság.

Vizsgát jelenleg is lehet tenni, de a Városháza az általában a "harci kutya" kategóriába sorolt fajták - köztük a bullterrier, a mastiff, a pitbull-terrier és a rottweiler - valamint keverékeik tulajdonosai számára a jövőben kötelezővé tenné.

Szakértők szerint viszont tévedés "harci kutyákról" beszélni, mindegyik kutyafajta egyedei között lehetnek veszélyesek is. Vannak, akik azt pártolják, hogy fajtára való tekintet nélkül kössék jogosítványhoz a kutyatartást.

A listán az a 13 fajta szerepel, amelyekre gyakran esik panasz az állatvédelmi hatóságnál, ugyanezeket gyakran adják be állatmenhelyre a tulajdonosaik, és a statisztikák szerint más fajtáknál nagyobb arányban támadnak az emberekre - mondja magyarázatként Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos. "De nincs kőbe vésve a felsorolás" - teszi hozzá.

A városvezetés adatai szerint Ausztriában évente csaknem hatezer ember kerül  kutyaharapás miatt kórházba. A császárvárosban hivatalosan 53 ezer kutyát tartanak számon, ebből 2438 (4,6 százalék) tartozik a "harci kutyának" nevezett fajták közé. A kutyaharapások száma évi 225, és ebből 51-et (23 százalék) ejtenek a harci kutya kategóriába sorolt ebek. Az állatvédelmi hatóság becslése szerint ugyanakkor a nyilvántartottakon felül további mintegy 40 ezer eb él a városban, csakhogy ezeket nem jelentik be a tulajdonosaik a hatóságoknak.

Salzburg tartományban már létezik külön szabályozás a veszélyes kutyákra. A rendelkezést nem sokkal azután hozták, hogy 2007-ben egy staffordshire terrier megtámadott és súlyosan megsebesített egy nőt. A szabályok szerint ha egy ebnél - fajtától függetlenül - "a természetesnél nagyobb mértékű harci kedvre, támadókészségre és agresszivitásra" utaló jeleket lehet tapasztalni, akkor csak az önkormányzat engedélyével tarthatja meg gazdája a kutyát, magának a tulajdonosnak pedig alkalmassági vizsgát kell tennie.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2428 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x