Műemlék a Holdon hagyott űrszemét
Címlap / Őrület / Műemlék a Holdon hagyott űrszemét

Műemlék a Holdon hagyott űrszemét

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

Történelmi műemlékké nyilvánították az Apollo 11 missziója során a Holdon hagyott tárgyakat. 

A kaliforniai műemlékvédelmi bizottság összesen 106, a holdra szállás után hátramaradt kisebb-nagyobb tárgyat regisztrált a Nyugalom tengerének azon a pontján, ahol az ember elsőként lépett a Hold felszínére.

A védelem alá eső tárgyak között szerepel a Neil Armstrong és Edwin Buzz Aldrin által kitűzött amerikai zászló, a holdkomp darabjai, egy holdrengést vizsgáló műszer és egy speciális tükör, amely a föld-hold távolság pontosabb méréséhez használt lézersugarak visszatükrözésére szolgált.

A kevésbé látványos szemetek között található az űrhajósok holdjáró cipője, különböző szerszámok, üres élelmiszeres dobozok, illetve emberi ürüléket tartalmazó zacskók, amelyeket a felszállósúly csökkentése miatt hagytak a Holdon.

Az első Földön kívüli történelmi emlék védetté nyilvánításától azt várják, hogy a holdra szállási pont végső soron az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökségi listájára is felkerül.


A kaliforniai műemlékvédelmi testület - az űrhajósok lábnyomai és a leszállási pont említése nélkül - kizárólag a Holdon hagyott tárgyakat vette jegyzékbe, ugyanis a nemzetközi jog kizárja, hogy bármelyik ország a Hold felszínével kapcsolatban igényekkel álljon elő - magyarázta Jay Correia, a regisztrációt felügyelő történész.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2569 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x