Fecskefiókák mentése a hideg, esős, szeles időben
Címlap / Őrület / Fecskefiókák mentése a hideg, esős, szeles időben

Fecskefiókák mentése a hideg, esős, szeles időben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

A fecskék különösen érzékenyek a több napig tartó hideg, csapadékos időjárásra költési időszakban. Ilyenkor a kizárólagos táplálékukat jelentő repülő rovarok elbújnak és a madarak éhezni kezdenek. A hosszan tartó nyári lehűléskor a több napos táplálékhiány miatt először a fiókák, majd a szülők pusztulnak el. 

A szülők megpróbálják csökkenteni az energiafelhasználásukat. Nem repülnek, behúzódnak az eresz alá, sokszor az épületek belső helyiségeibe is; vagy a fészekben maradnak. A fiókák mellett az öreg madarakon is tudunk segíteni.


Molnarfecskék mentése (Fotó: Tóth Erzsébet)

Amint észrevesszük, hogy a rossz idő miatt a szülők nem repülnek ki és fél napja nem etetnek, táplálék falatkákat kínálhatunk csipesszel a fiókáknak. Amennyiben tátogva kérik az ennivalót, könnyű a dolgunk, ha nem teszik, akár ki is vehetjük őket a fészekből, és a kedvezőtlen időjárás végéig dobozban, kézből etethetjük őket. Amint megjavul az idő, tegyük vissza a fiókákat, illetve hagyjuk abba az etetést, a feladatot az ismét vadászni kezdő szülők visszaveszik tőlünk.


Elpusztult füstifecske (Fotó: Karcza Zsolt)
A több napig elhúzódó hideg, csapadékos időben előfordulhat, hogy az öreg madarak is rászorulnak a táplálásra. Ilyenkor az eresz alatt, az ablakpárkányon üldögélő vagy az épület helyiségeinek melegébe behúzódó madarak közelébe lapos tálkába (a legjobb a műanyag virágalátét) élő lisztkukacot, kisujjkörömnyi marhahús darabokat tehetünk ki.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1836 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x