A kutya, aki megtanulta 1022 játéka nevét
Címlap / Őrület / A kutya, aki megtanulta 1022 játéka nevét

A kutya, aki megtanulta 1022 játéka nevét

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

Chaser, a hatéves border collie valószínűleg az egyik legokosabb kutya a Földön. 1022 játéka nevét tanulta meg, azaz több emberi szót ért meg, mint eddig bármely állat. 

Hogy igazán becsülni tudjuk ennek a jelentőségét: ennyi szót egy hároméves gyerek ért meg!

Allison Reid és John Pilley pszichológusok arra keresték a választ, mennyire lehet kibővíteni egy kutya szókincsét és három évig dolgoztak intenzíven Chaserrel. Nem hiába, hiszen bebizonyították: igenis van értelme annak, hogy az ember beszél a kutyájához.


Ha az 1022 játék nevének megjegyzése önmagában nem lenne elég lenyűgöző, el kell mondanunk, hogy Chaser arra is képes, hogy funkció vagy alak szerint szétválogassa őket. Három parancsot is megért a játékokkal kapcsolatban: paw (mozgasd a mancsoddal!), nose (told az orroddal!) és bring (hozd ide!).


"Naponta 4-5 órát dolgoztunk Chaserrel... Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a kutyák képesek megtanulni egy nyelvet, mint a gyerekek, de ez azt mutatja, hogy sokkal több szót képesek megtanulni, mint gondoltuk volna" - mondta John Pilley, aki egyben Chaser gazdija.

A kísérleteket Spartanburgban, a Wofford egyetemen végezték, dél-Kaliforniában. A rengeteg gyakorlás mellett 838 tesztet is elvégeztek.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4366 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x