Észak-Japánban ősi kövek figyelmeztettek a szökőárra
Címlap / Őrület / Észak-Japánban ősi kövek figyelmeztettek a szökőárra

Észak-Japánban ősi kövek figyelmeztettek a szökőárra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-24

"Emlékezzetek a cunamira, ezen pont alatt ne építsetek semmit". Ez olvasható a képen látható kövön, amelyet több száz évvel ezelőtt állítottak fel Észak-Japánban. Az emlékezet azonban véges, hiába állnak még ma is az évszázados faragott kövek, a figyelmeztetés nem segített. Azon, hogy figyelmen kívül hagyták az intést, a szakértő nem lepődik meg - a katasztrófák után az emlékek három generációval később megfakulnak. 

A mostani katasztrófa, a földrengés majd a cunami látszólag minden előzetes figyelmeztetés nélkül tört Japánra. A halottak száma 28 ezer körül van, a szökőár egész falvakat, kisebb városokat pusztított el.

Ugyanakkor ősi kövek százai állnak a katasztrófa sújtotta területen, néhány közülük régebbi 600 évesnél is. A rajtuk lévő feliratok egyértelműek: "Nagy terület, béke és harmónia a későbbi generációk számára" - vagyis itt építsetek! Vésett kövek, rajtuk elképesztő mondatok: "Ha földrengés jön, óvakodjatok a szökőártól!" Az elődök már szörnyű tapasztalatokat szereztek az óriási hullámokkal.


Több száz ilyen kő van az utak mentén Észak-Japánban. Sokat már nehéz felfedezni, mert eltűntek a bozótban.

A Kesennuma falu közelében álló kövön ez a felirat olvasható: "Mindig állj készen a váratlan cunamira, dönts az élet mellett, ne a vagyon-és értéktárgyakat menekítsd." A hetvenéves Tetsuko Takahashi ismerte a figyelmeztetést. Az ő háza egy dombon van, a város felett, átvészelte a borzalmakat.

A kövekre nem figyeltek. Natori városában egy játszótéren két méter magas emlékmű állt: "Ha földrengés van, vigyázz a szökőárral" figyelmeztetett nagy betűkkel a felirat, amely itt sem segített.

A régi tapasztalatok felejtése teljesen normális – állítja Fumihiko Imamura, a Tohoku Egyetem szakértője. Azok, akik átéltek egy katasztrófát, gyermekeiknek és unokáiknak is részletesen elmondják a történetet. A negyedik generációra azonban elhalványulnak a szörnyű élmények, mondta Imamura.

Az oktatás megelőzheti feledést: Aneyoshi faluban a legtöbb házat a figyelmeztető kő fölött építették meg. "Mindenki tudja, hogy itt vannak a kövek," mondja a tizenkét éves Yuto Kimura, "tanították az iskolában". Márciusban mielőtt a szökőár jött, a falu lakói felmenekültek a környező magaslatokra.

Forrás: vilagtudomany.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3236 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x