Szegényellenesség. Ételosztás a Blahán: kitiltva!
Címlap / Őrület / Szegényellenesség. Ételosztás a Blahán: kitiltva!

Szegényellenesség. Ételosztás a Blahán: kitiltva!

Forrás: Karitatív
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

1989 óta közfeladatot ellátó Ételt az Életért szegényélelmezési program fordulóponthoz érkezett történetében. 20 év, 1,5 millió adag után egyszerűen kitiltották a Blaháról! 

 A Krisna-tudatú Hívők által már több mint két évtizede működtetett, program sikeresen zárta a 2010-es évet, a hagyományos utcai ételosztásokon mind több és több ételt osztanak ki naponta.

Nagycsaládosokat, szegényeket segítenek
Nem csak a Blaha Lujza téri ételosztás adagszámai nőttek napi 500 tányérra, hanem állandósult az Óbudai Családsegítővel működtetett, a 3. kerületi nagycsaládosokat segítő program is. Itt, a hét öt napján szintén 500 adag ételt osztanak ki. 2010-ben a legfontosabb alkalmakkor, pl. Gyereknapon és az Élelmezési Világnapon speciális élelmiszerakciókat indítottak, a Nemzetközi Tejnapot pedig több száz liter tápláló tejtermék kimérésével ünnepelték.
 
A 1989 óta közfeladatot ellátó Ételt az Életért szegényélelmezési program fordulóponthoz érkezett történetében. Az új osztópontot ma délután fél 3-kor nyitja meg Józsefváros Önkormányzat alpolgármestere.
 

Katasztrófa-övezetekben is aktívan segítettek

A tavalyi évben minden eddiginél több súlyos katasztrófával kellett szembenéznie a világnak, ebből kettő hazánkat is érintette. A Haitin történt óriási földrengés, a felsőzsolcai árvíz és végül ősszel, a devecseri iszapkatasztrófa emberek százezreinek életét tette tönkre. Az Ételt az Életért program mindhárom helyszínen meleg étel osztásával segítette a károsultakat, hogy rendezni tudják életterüket, sorsukat.

Karácsonyi ételosztás
A számos krízis ellenére tavaly sem maradt el a nagyszabású karácsonyi ételosztási akció, ahol a családok nem csak meleg ételt, hanem kis édességet, egy gazdag tartós élelmiszercsomagot, illatos szappant és könyvet is kaphattak ajándékba, hogy ez a nap valóban kiemelkedő, valóban jobb, teljesebb lehessen. A 3 nap során a Blaha Lujza téren és más vidéki osztópontokon együttvéve 6000 adag étel talált gazdára. A kiosztott laktovegetáriánus ételek nem csak egészséges, gyermekeknek is bátran adható finomságok, hanem Istennek felajánlott, megszentelt, úgynevezett lelki ételek, amelyek a test táplálása mellett a lélek elégedettségére is szolgálnak. A programban önkéntesként tevékenykedő hívők vallják, hogy ahhoz, hogy a társadalomnak valaki hasznos, konstruktív tagjává tudjon válni, elengedhetetlen, hogy minden nap elégséges és egészséges táplálékhoz jusson, az elszegényedett rétegek felemelésének egyik módja pedig az, hogy legalapvetőbb igényünket, az étkezést összekapcsoljuk Istennel.
 
Az Közterület Felgyügyelet nem szereti a szegényeket?
A sikerek ellenére a karácsonyi ételosztás előtt néhány héttel, a Fővárosi Közterület Felügyelet munkatársai megkeresték a közhasznú szervezetet, hogy a Blaha Lujza téri ételosztást szüntessék be a helyszínen és egy másik, általuk kijelölt területen folytassák.
Az alapítvány munkatársai az osztópont áthelyezésétől elsősorban azért idegenkedtek, mert egy kevésbé jó infrastruktúrájú helyszín elérése – a visszajelzések alapján - nehezebb a célszemélyek, pl. nyugdíjasok és többgyermekes, kifejezetten szegény családok esetében, valamint az adott területen a közbiztonság is meglehetősen aggályos. Mindez az ellátottak és az önkéntesek szempontjából is rendkívül fontos lenne.

A program önkéntesei szó szerint kikönyörögték a helyszínen maradás lehetőségét az ünnepekre és a téli hónapokra. A hosszas tárgyalások ellenére - amelyek során kiderült, hogy az áthelyezést tekintve nem csupán kertrendezési munkálatokról van szó - a mai napig nem született végleges megállapodás az Felügyelet és az önkormányzatok, valamint a szervezet részéről az ételosztás jövőjét illetőleg, annak ellenére, hogy a tárgyaló felek maximálisan segítőkészek voltak!
 
A bizonytalanságok közepette körvonalazódott egy átmeneti megoldás, egy átmeneti helyszínen, ezt igénybe véve dolgozhatnak tovább az alapítvány önkéntesei, az engedélyeket tekintve még másfél évig.

Május 16-tól ennek függvényében az Ételt az Életért Alapítvány részéről lezárul a 20 éves Blaha Lujza téri ételosztás. 14:30-kor az utolsó helyszíni ételosztást rövid sajtótájékoztatóval és megemlékezéssel búcsúztatják.

17-én az ételosztó pont a Teleki téren, az ÖMV kút és a Remiz közötti területen nyitja meg kapuit, 14:30 perckor. Itt Józsefváros alpolgármestere mond rövid köszöntőt, majd 15 órakor kezdődik a hagyományos étkeztetés. Az első adagokat maga az Alpolgármester asszony fogja kiosztani. 
 
www.karitativ.hu
www.facebook.com/etelosztas
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2943 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x