Tilos a rizsdobálás az olasz esküvőkön
Címlap / Őrület / Tilos a rizsdobálás az olasz esküvőkön

Tilos a rizsdobálás az olasz esküvőkön

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-13

Egyre több olaszországi anyakönyvi hivatalban és templomban tiltják be az esküvők után eddig hagyománynak számító rizsdobálást. A döntést a környezet- és állatvédők is helyeslik. 

Fejenként harmincöt euróra bírságolta a városházát elhagyó ifjú párt ünneplő rokonságot a szicíliai Castelvetrano polgármestere. Megszegték azt a héten életbe lépett rendeletet, mellyel az esküvőkön tilossá vált rizsszemeket szórni a feleség és férj fejére. A bőséget, gyermekáldást, szerencsét jelentő hagyomány nélkül Itáliában elképzelhetetlennek tartják az esküvői szertartást, a sajtónak magyarázkodó polgármester szerint azonban puszta szemetelésről van szó.

A 35 eurós (9500 forint) büntetés sem elég a minden esküvő után hátrahagyott rizshalom eltakarítására - mondta. Tilos minden más dobálása is, legyen ez színes konfetti vagy virágszirom - a legújabb olasz esküvői divatot követve.


A szicíliai városvezető nincs egyedül: egyre több önkormányzat és templom hoz hasonló döntést. A rizsföldekről híres Pó-alföldi Saluggiában már 2009-ben betiltották a fehér szemek hajítását. A megtakarított rizst Afganisztánba küldték az éhező lakosságnak. Róma templomaiban a plébánostól függ, engedélyezi-e a rizsdobálást: gyakran azonban maga a házaspár mond le róla az esküvői költségként felszámított takarítási díj miatt.

A rizs- és papírszirom-hajítást a környezetvédők is régóta ellenzik, a madarakat a rizsszemek okozta fulladástól féltő állatvédőkkel együtt. Honlapjaik azt tanácsolják, a rokonok fújjanak szappanbuborékot a házaspárra, de ez még nem terjedt el. Az viszont igen, hogy a családtagok az esküvő után összetakarítják a szétszórt szemeket.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2427 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x