Eltűnhet a sün a brit kertekből
Címlap / Őrület / Eltűnhet a sün a brit kertekből

Eltűnhet a sün a brit kertekből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Veszélyeztetett fajjá vált a sün Nagy-Britanniában, 15 éven belül akár teljesen eltűnhet a kertekből. 

Egy pénteken napvilágot látott tanulmány szerint a sün azon tíz faj között van Nagy-Britanniában, amelyek populációja a legnagyobb mértékben esett vissza az elmúlt száz évben. Becslések szerint jelenleg egymillió sün él az országban, ami 25 százalékos csökkenést jelent az egy évtizeddel korábbi helyzethez képest.

A vizsgálat szerint a sünök száma azért csökken ilyen drasztikusan, mert a növényvédőszerek elpusztítják a fő táplálékukat adó hernyókat és rovarokat. Az elmúlt években ráadásul egyre több sün költözött lakott helyek közelébe, ahol azonban például patkányméreg tizedeli az állományt. Vagy belegabalyodnak a kerítésekbe, ami súlyos sérüléseket okozhat.


"Régen akadálytalanul átjuthattak egyik kertből a másikba, hogy élelmet szerezzenek, de a kerítések miatt ez ma már nem olyan egyszerű számukra" - mondta a vizsgálat vezetője, Toni Bunnell zoológus.

Ráadásul évente mintegy 50 ezer sünt ütnek el a járművek az utakon, és szintén sok fullad bele a kerti tavakba.

A veszélyeztetett fajok brit listáján a sün mellett szerepel még például a kakukk, a siketfajd, az európai vörös mókus vagy a nádi varangy.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2565 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x