Börtönbe kerültek, pedig csak szerelmesek
hirdetés
Címlap / Őrület / Börtönbe kerültek, pedig csak szerelmesek

Börtönbe kerültek, pedig csak szerelmesek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-19

A két tinédzser egy fagylaltgyárban találkozott. Kezdetben csak lopva nézték egymást, halk köszöntést mormoltak az orruk alatt, amikor a munkafelügyelő nem figyelt rájuk, de végül eljutottak odáig, hogy diszkréten egy telefonszámot rejtő cédula pottyant a munkaterem padlójára. Így kezdődött az az afgán "love story", amelynek résztvevői figyelmen kívül hagyták az előre elrendezett házasságok és a családi felügyelet máig uralkodó hagyományát, ráadásul különböző etnikumhoz is tartoznak, amivel még inkább próbára tették egy falu tűrőképességét. Az eredmény nem váratott magára, brutális erővel csapott le rájuk. 

 

Rendezvénynaptár
Néhány férfi nemrégiben meglátta egy gépkocsiban a fiatalokat, kirángatta, és az útra lökve faggatni kezdte őket. Miért vannak együtt? Mi hatalmazza fel rá őket? Hamarosan mintegy háromszáz dühös ember gyűlt össze: a tömeg paráznának nevezte mindkettőt, és követelte a megkövezésüket vagy felakasztásukat.

Miután a rendőrség megjelent és kimentette a párt a tömegből, bekövetkezett a robbanás. A dühöngők a biztonsági erőkkel szembeszegülve gépkocsikat gyújtottak fel és megtámadták a rendőrséget, komolyan felvetve azt a kérdést, hogy mekkora ereje van a törvénynek abban az afganisztáni városban, amely az elsők között került a helyi biztonsági erők ellenőrzése alá. Mire a zavargás véget ért, egy ember meghalt, a két tinédzser, Halima Mohammedi és Rafi Mohammed pedig börtönbe került. A sorsuk hivatalosan a bizonytalan jogrendszertől függ, de kénytelenek szembe nézni a család és a közösség keményebb ítéletével is.


Rafi a börtönben

Halimának a nagybátyja kijelentette, hogy szégyent hozott a családra, és kilátásba helyezte, hogy megöli, ha kiszabadul. A lány apja, egy írástudatlan munkás, ha szomorúan is, de egyetértett vele. Sírt a börtönben tett két látogatás alatt, és alig szólt a lányához. Azt mondta, hogy a gyalázatot, amely Halima miatt rájuk tapadt, talán egyedül a vér moshatja le.

"Azt szeretnénk kérni, hogy a kormány végezzen mindkettőjükkel" - közölte a The New York Times riporterével Kher Mohammed, az apa.

A tizenévesek felfedték, hogy készek a halálra, bár nem értik, miért kellene meghalniuk. "Nagyon rosszul érzem magam. Csak azért imádkozom Istenhez, hogy adja nekem ezt a lányt. Kész vagyok meghalni. Csak azt szeretném, ha őt biztonságban elengedjék" - sorolta a 17 éves Rafi Mohammed.

Halima Mohammedi, aki úgy tudja, hogy szintén 17 éves, így fogalmazott a lapban: "Mindannyian emberek vagyunk. Isten ugyanabból a porból teremtett bennünket. Miért nem házasodhatunk össze, vagy szerethetjük egymást?"


Nem aggódtak
   
Az eset széles körű visszhangot váltott ki Herat tartományban, részben azért, mert felidézte az emberekben egy tavaly nyári, a tálibok utasítására végrehajtott megkövezés emlékét.

Azért köveztek halálra egy fiatal párt Kunduzban - mások között a családtagjaik jelentétében -, mert megszöktek otthonról. Megölésükről videofelvétel készült, amely hónapokkal később nyilvánosságra került. Az afgán hivatalos szervek a nemzetközi felháborodás hatására megígérték, hogy kivizsgálják az esetet, de még senki ellen se emeltek vádat.

Az erőszakra adott válasz ezúttal reménykeltő volt. Vallási méltóságok elutasították, hogy elítéljék a párt. A rendőrök az életük kockáztatásával mentették ki a fiatalokat a tömeg karmai közül, és adták át az igazságszolgáltatásnak ahelyett, hogy kiszolgáltatták volna őket a dühös rokonoknak. És a tartományi tanács is úgy döntött, hogy a pár megérdemli a kormány védelmét, mert mindketten függetlenek, és egybehangzóan azt mondták, hogy össze akarnak házasodni.

"Nem bűnösök akkor sem, ha szexuális kapcsolat van közöttük" - szögezte le Abdul Zahir, a tanács vezetője.

A biztató szavak azonban még nem hozták meg egyik tinédzsernek sem a szabadságot, és a biztonságukat se szavatolták hosszú távra.

Halimát először a 1,5 millió lakosú tartomány egyetlen női börtönébe vitték, de a rendőrség gyorsan átszállította a fiatalkorúak börtönébe, ahol 40 fiú és 40 lány van egymástól elkülönítve.

A rendőrség szerint a fiatalok ügyét már átadták az ügyészségnek. "Az ő szempontjukból a lány bűnt követett el" - magyarázta Szuraja Pakzad, a Halimát egy éjszakára befogadó, Nők Hangja Szervezet nevű emberi jogi csoport vezetője.

Szerinte az afgán börtönökben lévő nők és lányok többsége azért került rács mögé, mert menekülni próbált egy rákényszerített házasságból, vagy mert kiközösítették a család által jóvá nem hagyott kapcsolat miatt. A férfi rokonok gyakran veréssel vagy halállal büntetik az ilyen kihágást.

Halima és Rafi bevallotta, hogy nem aggódtak ilyen dolgok miatt. A fiú nem is gondolt rá, mekkora indulatot fog kiváltani, ha tadzsikként hazara lányt választ egy olyan környéken, ahol az egyébként kisebbségnek számító konzervatív hazarák vannak többségben. "Ha szeretsz valakit, nem kérdezed a származását" - fogalmazott a Rafi.

Sok közös vonásuk van. A fiúnak az apja, a lánynak az anyja halt meg. Csöndesnek és udvariasnak, egy kicsit félénknek írták le mindketten a másikat. Ugyanazokat az érzelgős, Iránból származó dalokat szeretik.

Az általános iskolában eltöltött hat év után Halima angolt és számítógép-kezelést akart tanulni, de a családja kötötte az ebet a karóhoz, hogy az puszta időfecsérlés, és elküldte dolgozni a fagylaltgyárba, ahol havi 95 dollárnak megfelelő összeget keresett. Ott találkozott Rafival, aki egy hónapon keresztül csak köszöngetett neki, míg végül a lány a lába elé ejtette a telefonszámát.

Éjszakánként beszélgettek, bár Halima mostohaanyja ezt erősen ellenezte. Egy év után úgy döntöttek, hogy elegük van a bujkálásból, találkozni fognak, elmennek a bíróságra, és összeházasodnak. Rafi rábeszélte egyik unokabátyját, hogy vigye el Dzsabrail faluba, ahol a lány a főtéren várta.

Nem sokkal azután, hogy elindultak, egy gépkocsi állta el az útjukat, és dühös férfiak ugrottak ki belőle. A kialakuló verekedésben Halimát nem bántották, de az unokatestvért és Rafit úgy megverték, hogy elveszítették az eszméletüket.

"Akkor már tudtuk, hogy megölnének bennünket" - idézte fel a lány.

Most ugyanannak a börtönnek a két végében őrzik őket, és nem láthatják egymást. A fiú sebes arcát gyógyítgatja, a lány pedig varrni tanul. Mindketten azt szeretnék, ha együtt lehetnének, de számos akadály gördült szerelmük útjába.

A zavargásban életét vesztett férfi családja megüzente Halimának, hogy ő a felelős az illető haláláért. Felajánlották azonban, hogy feleségül mehet a másik fiukhoz, és akkor le lesz tudva az adóssága...

 
 
[ 2869 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x