Gyógyító illatok
Címlap / Őrület / Gyógyító illatok

Gyógyító illatok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Levendula, kamilla, kapor, rozmaring, mirtusz, fahéj, fodormenta - a természet ajándékai, erdők, mezők virágai.  

Régóta ismertek, illatuk mindig elvarázsolta a kirándulókat, gyűjtőket. Ötezer évvel ezelőtt az ókori kultúrában az egyiptomiak, perzsák, görögök már nemcsak gyönyörködtek bennük, hanem sokféle módon fel is használták ezeket a növényeket. Szakrális, kozmetikai és gyógyító célokra szinte kivétel nélkül alkalmasnak bizonyultak, főként a belőlük nyert illóolajok. Az idők folyamán azonban valahogy feledésbe merültek, a modern világ inkább a mesterségesen előállított, szintetikus szereket favorizálta. Különös módon az emberek hajlamosabbak bekapni egy-egy drága és mellékhatásokkal bíró tablettát a gyógyulás reményében, mintsem hogy növényi illóolajokkal ismerkedjenek.

Ennek ellenére az ősi tudás nem tűnt el, bár a mai világban már egyre kevesebbet járunk erdőkbe, mezőkre, nem is ismerjük igazán a sokféle virág nevét, illatát, hatását. Táltosok, varázslók, sámánok megőrzött tudása éli mégis napjainkban reneszánszát, újra felfedezi a ma embere a természet ajándékait.

- Az aromaterápia, az illóolajokkal történő gyógyítás valóban évek óta újra terjed, és egyre népszerűbbé válik - mondja Feller Adrienne, nemzetközileg ismert és elismert aromaterapeuta, aki fiatal kozmetikusként "érzett rá" a virágok, növények sokféle titkára. - Annyira érdekelt, hogy ebből a témából írtam annak idején a szakdolgozatomat, és ma már talán nem tűnik nagyképűségnek, ha azt mondom, hogy nagy szerepem volt az illatterápia hazai újrafelfedezésében, és terjesztésében. Itthon nem volt ezzel kapcsolatos oktatás, Franciaországban és Svédországban tanultam, ott ismertem meg az illatok különleges világát, hatását, alkalmazási területeit - teszi hozzá.

Nyugat-Európában már régóta sikeresen alkalmazzák az aromaterápiát, kétféle iskola ismert, az angol és francia. Az angol irányzat szolidabb, ami azt jelenti, hogy főként külsőleg alkalmazzák az illóolajokat, a francia merészebb, külsőleg és belsőleg is használják terápiás célokra a virágokból, növényekből nyert "gyógyszert". Ma már itthon is oktatják mindkét irányzatot.

Bőséges irodalma is van e témának Magyarországon. Rendkívül érdekes Biegelbauer Pál sikerkönyve, a Gyógyító illatok, amely több kiadást is megért. A szerző részletesen tárgyalja az aromaterápia lényegét, előnyeit.

Bűz, szag, illat - orrunk e három hatást ismeri fel, különbözteti meg. Az orrüregben csak egy négyzetcentiméternyi helyet foglal el a szaglószervünk, amely 100 millió szaglósejtet működtet. A szaginger közvetlenül az agyba jut el, a szaglónyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, melynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal. A szagingerekkel szemben "védtelenek" vagyunk, mivel azok közvetlenül jutnak el agyunk legősibb rétegébe, az úgynevezett limbikus rendszerbe, és jelentős befolyást gyakorolnak életműködésünkre, közérzetünkre és viselkedésünkre - írja Biegelbauer Pál. Az illatok gyógyító hatása éppen ebben a tényben gyökerezik.

A felhasználási terület igen széles körű

Az illatterapeuta tájékoztatása szerint az illatterápia tudatosan használja fel az illatok testi működésünket befolyásoló hatását. E terápia fő eszköztárát a virágokban, növényekben lévő illóolajok képezik.

Az illóolajokat különféle eljárásokkal vonják ki a növényekből. A tiszta illóolaj rendkívül drága, mivel egy kilogramm előállításához az adott növényből több tonnányi mennyiségre is szükség lehet. Kis mennyiség, nagy érték - ez a valódi illóolaj legfőbb jellemzője, de éppen ezért sok a hamisítvány, viszont a mesterségesen előállított illóolajnak csak illata van, gyógyhatása nincs, mert éppen a lényeg hiányzik belől: a virág lelke.

Az illóolajok felhasználási területe igen széles körű. Ahogy Feller Adrienne kifejti, a kozmetikában éppúgy sikerrel alkalmazzák, mint az alternatív gyógyászatban, mivel sokirányú kedvező hatása bizonyított. Fertőtlenítő, közérzetjavító, idegnyugtató, szív- és veseműködést, vérnyomást szabályozó szerepe közismert. Általában azt szokták mondani, hogy a test és lélek harmóniáját segíti elő ez a modern terápia.

Az évezredek óta ismert illóolajok modernkori felfedezése 1920-ban kezdődött, mikor egy francia vegyész a levendulaolaj gyógyító hatását kezdte kutatni. Ma már sokféle módon alkalmazzák a különféle illatokat, fürdővízben, szaunában, inhalálás céljából, külsőleg és belsőleg is. Franciaországban és Belgiumban már kapszulákban, pasztillákban, cukorkákban, kúpokban is kaphatók illóolaj készítmények.

Mivel kis mennyiségben is erős hatásúak, csak ellenőrzötten, szakember irányítása mellett szabad az aromaterápiát alkalmazni. Ma az alternatív medicina egyik ágának tekinthető, és holisztikus gyógymódként, akár kiegészítő, akár önálló kezelésként is számításba jöhet.

Bár sok orvos nem ismeri még ezt a terápiát, akadnak olyanok is, akik ajánlják a betegeknek stressz, migrén, asztma, bőrelváltozások, gyomorégés és sok egyéb panasz esetén is.

A laboratóriumokban előállított szintetikus gyógyszerek világában, amikor az emberek 50 százaléka naponta szed valamilyen gyógyszert, az érdeklődés egyre inkább a természetes gyógymódok felé irányul. Ezért jósolnak nagy jövőt az egészség, szépség, jó közérzet illatos követeinek, az aromaterápiában felhasználható illóolajoknak.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2267 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x