Otthonszülés: megállapodás Csehországban
Címlap / Őrület / Otthonszülés: megállapodás Csehországban

Otthonszülés: megállapodás Csehországban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

Már a jövő év elején létrejöhetnek az első szülőotthonok Csehországban, mert a Leos Heger egészségügyi miniszter által létrehozott szakbizottságnak sikerült megállapodnia az új intézmények megalapításának és működésének részletes elveiben. 

A televízió értesülése szerint a szakbizottság hétfői ülését egyedül a Cseh Orvosi Kamara (CLK) bojkottálta, mert a többi bizottsági tagétól eltérő véleménye van a dologról: elutasítja a szülőotthonokat és az otthonszüléseket is. A megállapodás alapján a nyár folyamán az egészségügyi minisztérium kidolgozza a szülőotthonok létrehozásának alapelveit és a működés szabályait.

"Egyetértettünk abban, hogy a szülészetnek a maga egészében jóval közelebb kell kerülnie a társadalom valódi problémáihoz. Ennek érdekében úgy véljük, hogy el kell mélyíteni az érintettek szakmai felkészülését, jobban meg kell ismernünk a szülés, a terhesség és a csecsemők pszichológiáját" - mondta a televíziónak nyilatkozva Alex Roztocil, a képviselőház egészségügyi bizottságának alelnöke.
 
Szülőotthonok létrehozását az áprilisban hatályba lépett, módosított egészségügyi törvények teszik lehetővé. A konkrétumokat a miniszteri szakbizottságnak kell kidolgoznia.

"A szülőotthonok létrehozása egyike azoknak a megoldásoknak, amelyekkel lehetővé válhat, hogy a nők biztonságos környezetben, csak szülésznők segítségével szüljenek" - mondta a közelmúltban a miniszter a Mladá Fronta Dnes című országos napilapnak. Heger szerint kompromisszumos megoldásról van szó.

Csehországban ugyanis aránylag nagy tábora van az otthonszülés híveinek, az orvosok azonban elutasítják ezt az intézményt. "Az otthonszülést nem szeretnénk engedélyezni, mert azok túl nagy kockázatot jelentenek az anya és a gyermek számára is" - érvelt Heger.

Az új szabályozás nem tiltja kimondottan az otthonszülést, de rendkívül szigorú - a szülésznők szerint a gyakorlatban teljesíthetetlen - feltételekhez köti.

A miniszter szerint a szülőotthonok a kórházak közelében létesülnének, mert létrehozásuk törvényes feltétele, hogy komplikációk esetén az anya és a gyermek 15 percen belül műtőbe kerülhessen. "A kórházak területén lévő épületek is alkalmasak lennének szülőotthonoknak" - vélekedett Heger.

Az otthonszülés hívei szerint minden probléma ellenére a miniszter tervei előrelépést jelentenek az ügyben. Csehországban jelenleg az összes szülés mintegy 0,2 százaléka otthonszülés, és egyharmaduk előre eltervezett.

Az otthonszülés csehországi hívei szerint a kórházi szüléseknél is van kockázat; Petra Sovová, az Aktív Anyaság Mozgalom képviselője szerint az otthonszülések nagyobb kockázata csak "mítosz".
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1543 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x