Kihalhatnak a cockneyk, mert "haranghanghatáron" kívül születnek...
Címlap / Őrület / Kihalhatnak a cockneyk, mert "haranghanghatáron" kívül születnek

Kihalhatnak a cockneyk, mert "haranghanghatáron" kívül születnek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-21

Kihalhatnak a cockneyk, azaz a híres St Mary-le-Bow-templom "haranghanghatárán" belül született londoniak, mert nincs szülészet a harangjáték hallótávolságán belül. 

A hagyomány szerint a brit fővárosban csak az számít igazán cockneynak, aki a cheapside-i templom híres harangjátékának hallótávján belül jön a világra. Akad ugyan kórház a hangtartományon belül, ám csak egy, annak meg nincs szülészete.

Ráadásul a harangjátékot egyre zsugorodó területen lehet csak hallani: míg 1851-ben szinte egész Észak- és Kelet-Londonban élvezhették az emberek, addig mostanra - a 24 Acoustic nevű brit cég mérései szerint - jószerivel már csak a Cityben és Shoreditchben boldogítja a füleket. Az összezsugorodott területen viszont kevés a lakóház, így az otthonszülés esélye is csekély, ami valóban a kihalás szélére juttatja a cockneykat - adta hírül a BBC.

A hangviszonyok változásának nem az az oka, hogy a harangok halkabbak, hanem az, hogy a város hangosabb. Egy tanulmány szerint London 1851-ben nagyjából annyira volt zajos, mint ma egy vidéki terület. A közlekedés motorizációja azonban igencsak felhangosította. A haranghang terjedésének útjába ráadásul sok toronyház épült, azok pedig szintén kurtítják a hallótávolságot.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1487 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x