Dokumentumfilmes világpremier: legyen szabadság a szülésben,...
Címlap / Őrület / Dokumentumfilmes világpremier: legyen szabadság a szülésben, születésben!

Dokumentumfilmes világpremier: legyen szabadság a szülésben, születésben!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-18

Világszerte egyazon napon, csütörtökön mutatják be a Freedom for Birth! (Legyen szabadság a szülésben, születésben!) című brit dokumentumfilmet, amelyben radikális változtatásért szólalnak fel a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselők és anyák. 

Az alkotást 29 országban, mintegy ezer helyszínen láthatják a nézők. A vetítés magyarországi szervezőinek közleménye szerint a film készítői - Toni Harman és Alex Wakeford - a mondanivalójukat Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász története köré építették, őt "az otthon szülés körüli bábai tevékenysége kapcsán ítéltek el".

Hozzátették: a szülész-nőgyógyász ügyében az egyik érintett édesanya, Ternovszky Anna, második gyermekét várva az Emberi Jogok Európai Bíróságánál beperelte Magyarországot és megnyerte a pert, elmarasztalták Magyarországot. "Ez a kulcsfontosságú győzelem a szülés és születés ügyére világszerte komoly hatással van" - írták a közleményben.

A 60 perces dokumentumfilm, amelyet a Cambridge Filmfesztiválon is bemutatnak, "egy világviszonylatban égető problémával, a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéseivel foglalkozik" - közölték a vetítés szervezői.

Toni Harmant, az egyik rendezőt idézve azt írták: "reményeink szerint a Freedom for Birth című dokumentumfilm bemutatásával nők sokasága ébred rá az őt megillető jogokra, és így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hozhat a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával".

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől.

Múlt vasárnap Budapesten, a Kossuth téren civil szervezetek demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira. A rendezvényen többen felszólaltak Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték hogy Áder János köztársasági elnök - miután a múlt héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet - adjon kegyelmet neki.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x