A vécéülőke tisztább, mint a vágódeszka
Címlap / Őrület / A vécéülőke tisztább, mint a vágódeszka

A vécéülőke tisztább, mint a vágódeszka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Méltánytalanul vélik a háztartások legpiszkosabb tárgyának a vécéülőkét az emberek, hiszen annál sokkal szennyezettebb eszközök is akadnak, ráadásul a konyhákban - állítják amerikai kutatók. 

Nem ez az első eset, hogy kiderül, a vécé tisztább, mint gondolnánk, az Arizonai Egyetem mikrobiológusai azonban most ismét megerősítették ezt. Mindenekelőtt - ürülékben tenyésző - E.coli és staphylococcus baktériumokat kerestek, és vizsgálataik szerint még átlagosan tíz baktérium sincs négyzetcentiméterenként a vécéülőkéken, amelyek ez alapján a legtisztább tárgyak közé tartoznak. A hagymavágásra, zöldségaprításra, hússzeletelésre is használatos deszkákon ennél kétszázszor több található ezekből a baktériumokból.    
 
Az eredmények alapján jobbnak tűnhet, ha a vécédeszkán szeletelünk zöldséget. A BBC erre irányuló kérdésére azonban Chuck Gerba, a vizsgálat vezetője úgy felelt: biztonságosabbnak tűnik, mégsem javasolja. "Inkább többet tisztogassuk a konyhai vágódeszkát, mint eddig tettük. A vécé ugyanis azért lehet tisztább, mert mindenki attól tart a leginkább, és különösen ügyel higiéniájára" - mondta a mikrobiológus. 
 
A legpiszkosabb háztartási tárgyak között az első helyet azonban nem a hagymavágódeszka szerezte meg, hanem a mosogatószivacs és a konyharuha. Az előbbin 200 ezerszer, az utóbbin 20 ezerszer annyi baktériumot találtak, mint a vécéülőkén.
 
Más kutatók teljesen hasonló eredményekre jutottak, így például John Oxford, a Londoni Egyetem virológusa is, aki nemrégiben 9 országra kiterjedő összehasonlítást végzett. "Mindig és mindenütt a konyhai szivacs messze a legkoszosabb" - idézte őt a BBC. 
 
A vizsgált országok közül Szaúd-Arábia hűtőszekrényei voltak a legpiszkosabbak, csak 5 százalékuk volt kellően tiszta. Mindennek ellenére bejött a papírforma: India és Malajzia háztartásai bizonyult a legkoszosabbnak, a legtisztábbnak pedig a kanadaiak.
 
Oxford felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyáruházak bevásárlókocsijainak fogantyúi is igencsak szennyezettek, és hogy sok ember bevásárlószatyrában több baktérium tenyészik, mint nadrágjában, mert az utóbbit legalább mossa.
 
November 19-t a szingapúri székhelyű WC Világszervezet (World Toilet Organisation) nyilvánította világnappá, hogy felhívja a figyelmet arra: a világ számos pontján még mindig millióknak nincs lehetőségük arra, hogy higiénikus körülmények között végezzék a dolgukat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1555 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x